Hisingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bymessig park på Hisingen

Koordinater: 57°46′N 11°53′Ø Hisingen i Göteborg kommune i Västra Götalands län er Sveriges fjerde største øy (etter Gotland, Öland og Orust). 3/4 tilhører landskapet Bohuslän, 1/4 tilhører landskapet Västergötland. I sør og øst renner Göta älv og på nordre siden renner Nordre älv. I vest ligger Kattegat.

Øya har et areal på 199 kvadratkilometer, og utgjør vel halvparten av arealet i Göteborg kommune, og hadde i 2008 en fjerdedel av kommunens innbyggere. Med et innbyggerantall på over 147 200 er Hisingen den øya i Sverige som har størst befolkning.[1]

Göteborg City Airport ligger sentralt på øya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge Snorres kongesagaer spilte Olav Haraldsson og svenskekongen Olof Skötkonung terning om hvem som skulle ha Hisingen i forbindelse med fredsforhandlinger mellom de to kongene i 1020. Til tross for at svenskekongen trilla seks på begge terningene, vant Olav Hisingen for Norge da den ene terningen delte seg da han kasta dobbelt seks, og han ble tilkjent 13 poeng. På 1200-tallet mista Norge to sogn på østsiden av øya til Sverige, og riksgrensa mellom Norge og Sverige gikk i 450 år tvers over øya langs Kvillebekken fram til Danmark-Norge måtte avstå Hisingen («norske Hisingen») og resten av Båhuslen til Sverige ved freden i Roskilde i 1658[2].

Tuveraset på Hisingen den 30. november 1977 krevde ni dødsoffer og er dermed en av de verste naturkatastrofene i Sverige i moderne tid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «SCB - De 50 största öarna». 18. desember 2014. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. 
  2. ^ Bohusläns historie på tacitus.nu.
SverigestubbDenne Sverigerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.