Ådalsveien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ådalsveien
Ådalsveien 38, 40, 42, Børdalen, Hønefoss.jpg
Fra Ådalsveien gjennom Børdalen.
Basisdata


Ådalsveien
60°12′30″N 10°15′23″Ø

Ådalsveien en to-felts veistrekning langs E16 gjennom Ringerike kommune i Viken. Veistrekningen er hovedferdselsåre gjennom Ådal (som før 1964 var en selvstendig herredskommune), og begynner ved veikrysset (det såkalte «gummikrysset») mot Hvalsmoveien (E16 til Jevnaker) og Hønengata i Hønefoss og videre nordover, for en stor del langs Ådalselva og Sperillen, til fylkesgrensen mellom Viken og Innlandet et stykke nord for Nes i Ådal.

Langs Ådalsveien ligger tettstedene Hallingby og Nes, og ved Nymoen er det avkjøring til tettstedet Hen. Vest for Hallingby reiser Ådalsfjellene seg, ei fjellrekke som skiller Ådal fra Strømsoddbyda i Soknedalen i vest. Ved Ringmoen og avkjøringen til Viker kirke i Vestre Ådal ligger sørende av innsjøen Sperillen, som strekker seg videre nordover til Nes, der både Begna og Urula tømmer seg. Fra Nes er det avkjøring til Hedalen.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)