Ådalsveien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ådalsveien
Fra Ådalsveien gjennom Børdalen.
Basisdata
LandNorge
KommuneRingerike

Kart
Ådalsveien
60°12′30″N 10°15′23″Ø

Ådalsveien en to-felts veistrekning langs E16 gjennom Ringerike kommune i Buskerud. Veistrekningen er hovedferdselsåre gjennom Ådal (som før 1964 var en selvstendig herredskommune), og begynner ved veikrysset (det såkalte «gummikrysset») mot Hvalsmoveien (E16 til Jevnaker) og Hønengata i Hønefoss og videre nordover, for en stor del langs Ådalselva og Sperillen, til fylkesgrensen mellom Buskerud og Innlandet et stykke nord for Nes i Ådal.

Langs Ådalsveien ligger tettstedene Hallingby og Nes, og ved Nymoen er det avkjøring til tettstedet Hen. Vest for Hallingby reiser Ådalsfjellene seg, ei fjellrekke som skiller Ådal fra Strømsoddbyda i Soknedalen i vest. Ved Ringmoen og avkjøringen til Viker kirke i Vestre Ådal ligger sørende av innsjøen Sperillen, som strekker seg videre nordover til Nes, der både Begna og Urula tømmer seg. Fra Nes er det avkjøring til Hedalen.

Det forelå i 1825 forslag om at veien skulle oppgraderes fra bygdevei til hovedvei, men først i 1858 ble veien omklassifisert og arbeidet kunne starte med å heve standarden. I 1909 var den ferdig utbygd som chaussé og grusvei.[1]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ødegaard, Olaf (1916). Buskeruds amts veivæsen. xx#. s. 81f. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]