Ringmoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ringmoen
«Ringen i Ådal»
Utsyn mot Kongsstrømmen i Ådal
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
LandskapÅdal
KommuneRingerike
Statusgrend
RegionsenterHallingby
Adm. senterHønefoss
Kart
Ringmoen
60°21′19″N 10°05′45″Ø

Ringmoen, av noen også kalt Ringen eller Ringen i Ådal, er både ei grend og en liten vei i Ådal i Ringerike kommune, Buskerud.[1] Grenda ligger rett sør for innsjøen Sperillen og på begge sider av europavei 16, rett øst av Killingstrømmen i Ådalselva.[1]

Fjøsvikveien forbinder E16 med fylkesvei 2872 i Vestre Ådal, via Killingstrømmen bru på Ringmoen. Det er avkjørsel fra E16 mot vest til Fjøsvikveien, hvoretter det er videre adkomst til det vestre boligfeltet på Ringmoen via avkjørsel til Ringmoveien mot nord. Veien med samme navn som grenda ligger imidlertid på motsatt side av E16, med avkjørsel mot øst noen få meter forbi avkjørselen til Fjøsvikveien.

Ringmoen ligger sentralt i forhold til Ådalsfjellene, som nås via Fjøsvikveien og fylkesvei 2872. Ringmoen skole ligger på det vestre feltet, men skolen ble nedlagt etter skoleåret 2008/2009.[2] Elever som soknet til gamle Ringmoen skole sokner nå til Hallingby skole for barne- og ungdomstrinnet, mens det videregående skoletrinnet sokner til kommunesenteret i Hønefoss, cirka 27 km sør for Ringmoen.

Det er gode fiskeforhold i Sperillen, der man trenger fiskekort. Innsjøen har bestander av både sik, ørret, røye, abbor, og gjedde. I området finnes også en golfbane, som driftes av Ringerike Golfklubb. Banen strekker seg sørover fra Fjøsvikveien mot Fjøsvikmoen, mellom E16 og Ådalselva.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Ringmoen. Stedsnummer 672543. Sentralt stadnamnregister (SSR), Kartverket og Ringerike kommune. Besøkt 2023-08-27
  2. ^ Kommandantvold, Maria (17. juni 2009). «- En vemodig dag». NRK. Besøkt 1. juli 2019.