Zanzibar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 6°8′S 39°19′Ø

Zanzibar

Flagg
Flagg

Hovedstad Zanzibar by
Areal 2 643 km²
Befolkning 1 070 000 (2010)
Bef.tetthet 404,84 innb./km²
President Ali Mohamed Shein
Visepresidenter Seif Sharif Hamad
Seif Ali Iddi
Avhengig av Tanzania Tanzania
Kart over Zanzibar
Kart over Zanzibar

Zanzibar (arabisk: زنجبار Zanjibār) er en øygruppe og en autonom del av Tanzania i Øst-Afrika. Zanzibar består av hovedøyene Unguja og Pemba, samt mange mindre øyer som ligger rundt disse. Zanzibar ble tidlig besøkt av arabiske og portugisiske handelsfolk, og øygruppa var kontrollert av det omanske sultanatet på 1700- og 1800-tallet. Etter en periode som selvstendig sultanat ble øygruppa et britisk protektorat i 1890. Zanzibar ble til en selvstendig sultanat i desember 1963, og til en republikk etter en revolusjon ledet av John Okello i januar 1964. I april 1964 slo Zanzibar seg sammen med Tanganyika og ble Den forente republikken Tanganyika og Zanzibar, omdøpt til Tanzania oktober samme år. Zanzibars hovedstad er Zanzibar by, og byens kjerne, Steinbyen på Zanzibar, står på UNESCOs verdensarvsliste.

Zanzibars hovedindustrier er krydder, raphia og turisme. Øyene produserer blant annet kryddernellik, muskat, kanel og svart pepper. På grunn av dette er øyene, sammen med Mafiaøya, også kjent som Krydderøyene. Økologisk er øyene kjent for den endemiske bladapearten zanzibarsk rød kolobus og den muligens utdødde zanzibarske leoparden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Førkolonial historie[rediger | rediger kilde]

Fra 700–800-tallet omtales svarte som «zanj» av indere og kinesere. «bar» betyr land. Zanzibar betyr dermed «de svartes land». Omtrent på samme tid skapte stridigheter innen islam flyktninger. Noen av disse dro sjøveien og bosatte seg på Zanzibar og områdene rundt, blant annet Mombasa og øya Kilwa. Al-Mas'ud beskrev rundt år 900 i sine skildringer hvordan bantuer og arabere sammen deltok i Indiahavhandelen. Noen regner miksen av bantuer og arabere som opphavet til swahilifolket, mens andre hevder disse er ren bantu.

I 1154 beskriver Al-Idris bok om sine opplevelser i Øst-Afrika. dette er første gang det nevnes handel av slaver i tillegg til gull i området. Han skildrer videre at afrikanere og arabere forstår hverandres språk, og at det er tilreisende fra Oman som kjøper varene deres.

På 1400-tallet kom portugiserne til kysten for første gang, og i 1497 ankom Vasco da Gama. Han lette etter sjøveien til India og fikk hjelp av swahiliene til dette. De ville opprette en forsyningsbase på kysten. I 1503 ble Zanzibar angrepet av portugiserne. Zanzibar klarte å samle så mye som 4000 menn i kano på kort varsel, men portugiserne vant enkelt fordi de hadde skytevåpen. Zanzibar ble angrepet igjen i 1505, og i 1507 ga portugiserne opp kysten og etablerte sin base Mosambik. På slutten av 1500-tallet forsøkte portugiserne seg igjen, og bygget en rekke festningsverk langs kysten og på Zanzibar. Portugiserne slet med kamp mot britene og nederlenderne, og i 1765 ga de opp østkysten og Zanzibar for godt. Portugiserne hadde da gjennom sin brutale politikk ødelagt den før så blomstrende handelen som Zanzibar hadde vært en del av.

I 1728 inntok omanerne Zanzibar og kastet ut portugiserne. De ønsket kontroll over hele den øst-afrikanske kysten, og i 1798 undertegnet de en avtale med britene om samarbeid. Omanerne var aktive i slavehandelen som gikk igjennom Zanzibar, mens britene ga opp slavehandel i 1807. I 1806 ble Seyyid Said sultan i Oman, og sendte en hær som tok den øst-afrikanske kysten i 1837. Said kom selv fra Oman for å forhandle fram fred, men alle de lokale lederne «forsvant» og han ble det eneste lederalternativ. Said så at nesten all hans inntekt kom fra kysten og ikke Oman, og flytter hovedstad til Zanzibar i 1840. I 1837, 1841 og 1844 etablerte USA, Storbritannia og Frankrike konsulater der. På 1800-tallet ble det organisert handelskaravaner fra Zanzibar og til innlandet og de store sjøene, blant annet Victoriasjøen og Tanganyikasjøen. På denne måten eksporterte de språket swahili dit de dro. Det skjedde også en spredning av islam til innlandet. I 1856 omkom Said i et havari på vei til Oman. Zanzibar og Oman ble splittet da sønnene hans skulle overta. I 1890 ble Zanzibar britisk protektorat.

Postkolonial historie[rediger | rediger kilde]

I 1957 ble politiske partier lovlig på Zanzibar, og Afro-Shiraz Party, Zanzibar National Party og Zanzibar and Pempa Peoples Party ble stiftet. I 1963 ble det første valget avholdt og Afro Shiraz vant dette, men fikk ikke flertall. I 1964 brøt Zanzibar-revolusjonen ut, og sultanene ble drevet bort. Det ble inngått en union med Tanganyika, og republikken Tanzania ble dannet.

Kjente personer fra Zanzibar[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Zanzibar – bilder, video eller lyd
TanzaniastubbDenne Tanzaniarelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.