Sarah, hertuginne av York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sarah Ferguson)
Gå til: navigasjon, søk
Sarah, hertuginne av York
Sarah Ferguson
Sarah, hertuginne av YorkSarah Ferguson
Sarah Ferguson i Leeds 2008
Født 15. oktober 1959
London
Yrke Forfatter, beskytter av veldedighet etc
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk
Sjanger Barnebøker

Sarah, hertuginne av York (født Sarah Margaret Ferguson 15. oktober 1959) er den britiske prins Andrew, hertug av Yorks fraskilte kone og er i dag en beskytter av veldedighetsorganisasjoner, talsperson, forfatter, filmprodusent og mediapersonlighet.

Hun ble født som Sarah Ferguson, og er datter av Ronald Ferguson og hans første kone, Susan Mary Wright. Hun kalles ofte «Fergie», et kallenavn hun har fått på grunn av sitt pikenavn, Ferguson. Hun har aristokratisk bakgrunn, og er gjennom sin farmor slektning av prinsesse Alice, hertuginne av Gloucester, som er en tante av dronning Elisabeth II av Storbritannia.

Hun giftet seg med prins Andrew den 23. juli 1986. Han ble da tildelt tittelen hertug av York, og fra da av ble Sarah titulert Hennes Kongelige Høyhet hertuginnen av York. Paret ble skilt i 1996, og Sarah ble fratatt tittelen Hennes Kongelige Høyhet og ble degradert til Sarah, hertuginne av York.

Hertugparet av York fikk to barn i sitt ekteskap:

Etter skilsmissen har Sarah blant annet vært programleder for sitt eget talkshow og ledet veldedighetsorganisasjoner. Hun har også skrevet en selvbiografi, My story (1996), samt en serie barnebøker om «Budgie».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]