Sylvester II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sylvester II
-
Sylvester II
Født 946
Belliac, Auvergne, Frankrike
Død 12. mai 1003
Roma
Dåpsnavn Gerbert d’Aurillac
Valgt 02. april 999
Innsatt 02. april 999
Saligkåret -
Helligkåret -
Festdag -
Forgjenger Gregor V
Etterfølger Johannes XVII

Pave Sylvester II eller Silvester II (ca 946 – 12. mai 1003) var overhode for den katolske kirke fra 2. april 999 til sin død 12. mai 1003. Hans fødenavn var Gerbert d'Aurillac og han var den første franske pave.

Statue av Sylvester II i Aurillac, Auvergne, Frankrike

Han var en dyktig forsker og lærer. Han hadde studert blant annet studert språk, matematikk og astronomi og ble sagt å være den første til å innføre desimaltallsystemet ved hjelp av arabiske tall i Europa etter å ha studert ved det første universitetet i den moderne verden, Universitetet i al-Karaouine i Fez i Marokko.

Gerbert ble født ca 946 i byen Belliac i provinsen Auvergne i Frankrike[1]. I 963, begynte han å studere ved klosteret Gerald av Aurillac. I 969 ble han med grev Borrell II på en pilegrimsreise til Roma. Der fikk han møte pave Johannes XII og keiser Otto I. Paven overtalte keiseren til å ansette Gerbert som lærer for sin sønn, den framtidige keiser Otto II. Noen år senere fikk Gerbert studere ved katedralskolen i Reims under erkebiskop Adalberon av Reims. Da Adalberon døde i 989[2] ble Gerbert ansett for å være en naturlig arvtaker[3], men Arnulf, en uekte sønn av kong Lothar av Frankrike ble foretrukket. Etter at Arnulf ble avsatt på grunn av påstått landsforræderi i 991, ble Gerbert valgt til erkebiskop i Reims.

Gerbert ble også lærer for Otto IIs sønn, den kommende keiser Otto III, og i 998 ble han valgt til erkebiskop i Ravenna. Med keiserens støtte ble han valgt til pave i 999 og tok navnet Sylvester II.

I 1001 gjorde romerne opprør mot keiser Otto III og både keiseren og paven måtte flykte til Ravenna. Otto døde av sykdom under forsøk på å gjenerobre Roma. Sylvester dro tilbake til Roma kort etter Ottos død og han døde der i 1003. Han er begravet i Laterankirken i Roma.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Darlington, Oscar G. (1947). "Gerbert, the Teacher". American Historical Review 52 (3), s 456
  2. ^ Darlington, s 471
  3. ^ Darlington, s 472

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]