Sugefisker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sugefisker
sugefisk som har festet seg på en hai
sugefisk som har festet seg på en hai
Vitenskapelig(e)
navn
:
Echeneidae
Constantine Samuel Rafinesque, 1810
Norsk(e) navn: sugefisker
Hører til: abborfisker,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
Antall arter: 8
Habitat: marin
Utbredelse: alle varme hav
Arter:
Se også: Sugemaller

Sugefisker er en særpreget fiskefamilie der den første ryggfinna er omdannet til en sugeskive. Fisken bruker sugeskiven til å feste seg på havskilpadder, hvaler, haier, skater og større beinfisker.

I Norge og Nord-Europa er det bare arten Remora remora som er funnet. Den følger med blåhai eller andre tropiske haier når de vandrer nordover.

Noen steder brukes sugefisker til å fange havskilpadder. En fester et tau rundt halen på sugefisken, slipper den i vannet og venter til den har festet seg på en skilpadde. Deretter kan en dra inn både fisken og skilpadden. Den første skriftlige beretningen om dette stammer fra Columbus' annen reise til Amerika i 1494. Da ble teknikken observert hos befolkningen på Cuba. Men samme teknikk er kjent fra Singapore, Zanzibar, Sentral-Amerika og Australia.

Sugefisk var likevel kjent lenge før Columbus, men da av helt andre grunner. Aristoteles omtaler den som et middel til konspirasjon i juridiske saker. Plinius den eldre forteller at den fester seg til bunnen av skip og hindrer deres fart. Følgelig lages en mikstur av sugefisk til å dempe altfor heftig forelskelse, til å trekke juridiske forhandlinger i langdrag, og til å stanse alderdomsprosessen hos kvinner. I slaget ved Aktium stanset Marcus Antonius' flaggskip plutselig, og en sugefisk ble funnet festet til skroget. Det samme skjedde for Caligula da han seilte fra Antium til Astura. Senere omtaler Rabelais og Edmund Spenser fenomenet, som vi i dag vet skyldtes at skipet var kommet inn i dødvann.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øystein Frøiland: «Fisk med overnaturlige krefter», Bergens Tidende 25.januar 1975.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Echeneidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Echeneidae – detaljert artsinformasjon