Split

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For musikkalbum-betydningen, se split album.
Split

Flagg

Våpen

LandKroatias flagg Kroatia
FylkeSplit-Dalmatias flagg Split-Dalmatia
Postnummer21000
Retningsnummer021
Areal79,4 km²[1]
Befolkning160 577[2] (2021)
Bef.tetthet2 022,38 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.split.hr
Kart
Split
43°31′N 16°26′Ø

Split (italiensk Spalato) er det økonomiske og administrative sentrum i midtre Dalmatia i Kroatia. Den er fylkeshovedstad for Split-Dalmatia fylke. Byen hadde om lag 188 694 innbyggere i 2001.[trenger referanse] Den har mange historiske og kulturelle severdigheter. Split ble grunnlagt på 200-tallet e.Kr. Byens sentrum består av og er bygget rundt den romerske keiseren Diokletians palass.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det diokletianske palasset i Split. Bildet er tatt fra en ferge på vei mot Hvar

I 295 begynte den romerske keiser Diokletian å bygge et palass på kysten av Dalmatia, i landet der han var født. Etter at han abdiserte i 305 forlot han Nikomedia og flyttet inn i palasset for å være sine siste leveår her. Palasset, som kalles Diocletianova Palaca, dekket et område på 28 900 m².[trenger referanse] Etter han døde ble palasset en del av regjerende keisers eiendom, og området ble på 600-tallet utviklet til en by, da innbyggerne fra den nærliggende byen Salone søkte tilflukt her etter angrep av avarene.

På 900- og 1000-tallet var Split under de kroatiske konger. I begynnelsen på 1100-tallet var det kroatisk-ungarske konger som hersket over byen og det omliggende Dalmatia. Fra 1400-tallet til midten av 1700-tallet var byen en del av Republikken Venezia. Etter en kort periode under fransk styre da Napoleon erobret området tidlig på 1800-tallet, ble byen en del av Østerrike-Ungarn. Etter første verdenskrig ble Østerrike-Ungarn splittet opp, og Split og resten av Dalmatia ble en del av Kongedømmet av serbere, kroater og slovener (etter 1929 Jugoslavia). Under andre verdenskrig ble byen i 1941 og området okkupert av Italia. To år senere frigjorde partisaner byen, før Tyskland så okkuperte området. Etter krigen ble byen igjen en del av Jugoslavia, og da landet ble oppløst i 1991 ble den del av Kroatia.

Etter andre verdenskrig opplevde byen en dynamisk vekst og ble til et viktig turistsenter.[trenger referanse] Fra Split er det kort vei til feriebyene Makarska og Podgora lenger sør.

Trondheim har hatt vennskapssamarbeid med Split siden 1956.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Flyplassen i Kaštela er den tredje største i Kroatia med 1 095 852 passasjerer i 2006,[trenger referanse] med direkteruter til blant annet Zagreb, Frankfurt am Main og London. Flyplassen har også flere direkteruter til Norge. Norwegian flyr til Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, og SAS flyr til Oslo, Ålesund, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Bergen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]