Microsoft Windows

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Microsoft Windows er en serie operativsystemer fra selskapet Microsoft. Den nyeste utgitte versjonen er Windows 8, som kom høsten 2012.

Den første versjonen av Windows, et grafisk grensesnitt som tilleggsprogram til MS-DOS, ble annonsert allerede i 1983. Den kom på markedet den 20. november 1985 som versjon 1.01. Siden den gang har det vært tradisjon at nye versjoner av Windows blir annonsert svært lenge før de blir lansert. Windows har utviklet seg fra datidens tilleggsfunksjonalitet til dagens selvstendige operativsystem, og er suveren markedsleder for skrivebordsdatamaskiner med over 90 % markedsandel. (Det mest utbredte operativsystemet ialt er imidlertid Android, som brukes på smarttelefoner, nettbrett og lignende.[1][2][3][4][5][6][7])

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

1985–1986[rediger | rediger kilde]

Microsoft lanserte sin første versjon av Windows i 1985 for å etterkomme en økende etterspørsel etter grafiske brukergrensesnitt på datamaskiner, en trend Macintosh har fått æren for å starte. Konseptet grafisk brukergrensesnitt var utviklet av Xerox allerede på begynnelsen av 1970-tallet og en av hovedutviklerne av Windows, Scott McGregor, hadde tidligere vært med å utvikle Xerox grafiske brukergrensesnitt ved Xerox PARC[8] . Windows 1.0 tilførte en svært begrenset grafisk funksjonalitet til MS-DOS, ved å innføre – som det ligger i navnet – vinduer. På grunn av lisensproblemene det ville medføre å etterape egenskapene til Macintosh sitt system var vindu- og skrivebordsfunksjonaliteten lite dynamisk. Programmene som støttet grafisk visning var også få i antall og bestod av flere moro-programmer enn nytteprogrammer.

1987–1989[rediger | rediger kilde]

I 1987 kom Windows 2.0 og med sine kontorprogrammer Excel og Word for Windows, som blant annet kunne startes fra MS-DOS og kjøre en Windows-sesjon selv kun så lenge den trengtes for å støtte programmet. Nå hadde Microsoft også inngått en avtale med Apple om bruk av blant annet dynamiske vinduer og papirkurv. Versjon 2.0 inkluderte skalerbare vinduer og større frihet til å organisere programmene på skjermen enn sin forgjenger.

1990–1994[rediger | rediger kilde]

Windows 3.0 ble lansert i 1990 og introduserte virtuelt minne. Mer effektiv minnebehandling, støtte for flere farger (VGA) og en større og kraftigere programsamling gjorde dette til den første virkelig populære versjonen. Noen måneder etter lanseringen kom det en tilleggsutgave som støttet multimedia som lydkort og CD-ROM.

Windows 3.1 ble resultatet av en videreutvikling av 3.0, bestående av implementering av multimediastøtten, de nyutviklede TrueType-fontene og feilrettelser. Den ble sluppet i 1992, og senere samme år kom en oppdatert versjon 3.11 og Windows for Workgroups (WfW). WfW hadde nettverksfunksjonalitet og implementerte en rekke protokoller og P2P -støtte. I juli 1992 ble også et annet prosjekt ferdigstilt, Microsofts selvstendige operativsystem som fungerte uavhengig av MS-DOS. Her splittet utviklingen av systemet seg i to parallelle produktserier, hjemmebrukersystemet (basert på MS-DOS) og det profesjonelle (basert på NT-kjernen). Det nye systemet fikk navnet Windows NT, og første versjon NT 3.1 for at den skulle oppfattes som en videreutvikling i rekken av tidligere versjoner. NT tok i bruk det avanserte NTFS-filsystemet, et 32-bits API og en sikrere maskinvarebehandling. Resultatet ble Windows NT 3.51, som ble solgt fra 1993 ble sterk konkurrent til OS/2 og Novell, hovedsakelig for serverbruk.

1995–1999[rediger | rediger kilde]

Microsoft skiftet fokus til brukervennlighet og ga Windows en enorm ansiktsløftning i Windows 95. Denne ble også til dels kodet i 32 bit og støttet multitasking. Året etter, i 1996, kom Windows NT 4.0 som hadde fått oppdateringer innen nettverksstøtte og grafisk ytelse, blant annet Windows 95 sitt brukergrensesnitt for å gjøre det attraktivt også innenfor arbeidsstasjoner og klientsiden av nettverket.

I 1998 kom Windows 98, i hovedsak en oppdatering av forrige versjon. Den hadde forbedret støtte for filsystemet FAT32, som tillot større partisjoner, utvidet og stabil USB-støtte, og var første versjon ut til å implementere Internet Explorer i brukergrensesnittet. Året etter slapp Microsoft Windows 98 Second Edition som en revidert utgave. Den tilførte driverstøtte, deling av nettverkstilkoblinger og en rekke feilrettelser.

2000[rediger | rediger kilde]

I 2000 kom to Windows-versjoner, en fra hver produktlinje. Den første ut var Windows 2000 (NT 5.0), som fulgte NT 4 i NT-serien. Den hadde nye og nå velkjente teknologier som Active Directory og Terminal Services. Den ble også gjort aktuell for skrivebordsdatamaskiner på grunn av sin økte støtte for media som film og spill, blant annet ved hjelp av en ny DirectX-versjon som støttet NT-kjernen. Windows 2000 ble som sin forgjenger sluppet i ulike utgaver tilpasset forskjellige arbeidsstasjons- og serverbehov med ulike nettverks- og databehandlingsfunksjoner. Senere på året kom Windows Me (Millenium Edition) som en oppusset utgave av Windows 98 i den 9x/MS-DOS-baserte produktlinjen. Den introduserte ny innholdsprogramvare fra Microsoft for bruk av internett og media, samt funksjonen System Restore som et sikkerthetsnett for å revertere til en tidligere konfigurasjon dersom ny programvare, driver eller innstilling skulle medføre problemer med å kjøre systemet. Automatic Updates kunne sjekke for, laste ned og installere systemoppdateringer automatisk. Windows Me fikk mye kritikk for manglende driverstøtte og ustabilitet[trenger referanse], og ble den siste i sin produktlinje.

2001–[rediger | rediger kilde]

Kodenavn Whistler ble ferdigstilt i 2001 og slo sammen de to til nå delte utviklingslinjene til ett produkt: Windows XP. Den er bygget på NT-kjernen og har versjonsnummer 5.1. Den kombinerte den store nettverksstøtten til Windows 2000 med økt brukervennlighet, en rekke grafiske hjelpemidler og eye-candy samt bred og effektiv støtte for media og spill, alt basert på og utviklet fra de tidligere 9x/MS-DOS hjemmebrukerutgavene. XP introduserte blant annet flerbrukerstøtte og Windows Firewall for en grunnleggende nettverkssikkerhet. I tillegg til to hovedutgaver – Home Edition og Professional Edition, der sistnevnte er tiltenkt en mer krevende bruker og har blant annet økt nettverkstøtte, sikkerhet og maskinvarestøtte – finnes det en rekke versjoner tilpasset forskjellige behov og maskinvareoppsett. Blant annet Media Center Edition for HTPC-bruk, 64-bits versjoner for 64-bits maskinvare, og versjoner som ikke inkluderer Windows Media Player.

Windows XP var beregnet eksklusivt for klientsiden/arbeidsstasjonen og i 2003 kom neste generasjon serverprogramvare, Windows Server 2003. I tillegg til oppdateringer fra Windows 2000-serverne inkluderte den kompatibilitet, brukervennlighet, grensesnitt og andre egenskaper fra Windows XP. Den hadde også et sterkere fokus på sikkerhet enn andre versjoner, blant annet ved et utgangspunkt som ikke kjørte noen tjenester, men heller aktiverte kun de man ba om. Server 2003 består av en håndfull varianter tilpasset forskjellige tjenestebehov og var i en periode før lansering kjent som Windows .NET Server.

2007–2008[rediger | rediger kilde]

De neste versjonene av Windows fikk navnene Windows Vista (arbeidsstasjon og hjemmebruker) og Windows Server 2008 (nettverkstjenester). De ble lansert i henholdsvis tidlig 2007 og årsskiftet 2007/2008.

2009[rediger | rediger kilde]

Windows 7, tidligere Blackcomb og senere Vienna, er det endelige navnet på den store versjonen av Microsoft Windows og er etterfølgeren til Windows Vista. Lansert i oktober 2009.

2012[rediger | rediger kilde]

Windows 8 er den nyeste versjonen av Microsoft som blir laget av Microsoft, nye ting som kommer er støtte for ARM microprosessor. Grensesnittet har blitt endret for å passe bedre sammen med føleskjermer sammen med mus, tastatur og penn. Datoen har ikke blitt bestemt enda, men på Microsoft Developer Forum i Tokyo den 23. mai 2011 uttalte selskapets leder Steve Ballmer at Windows 8 ville bli lansert i 2012. Ble lansert oktober 2012.

Fri programvare[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Fri programvare til Windows

Windows er et proprietært operativsystem. Det har også vært tradisjon at programvare for Microsoft Windows også har vært proprietært. Men det finnes i midlertid en del fri programvare som kan kjøre på Windows, og noen av de mest kjente programmene følger:

Program Beskrivelse
OpenOffice.org Tekstbehandling, Regneark, Presentasjon, Database og Tegning
Opera Nettleser
AbiWord Tekstbehandling
Firefox Nettleser
Thunderbird E-post
Mediaportal mediasenter
Pidgin Lynmeldingsklient for alle protokoller som eksisterer, MSN, ICQ, Jabber, osv.
GIMP Bildemanipulering
Paint.NET Bilderedigering
Blender 3D 3D modellering og animasjon
VLC Media Player Musikk og Videospiller
7-Zip Arkivering og komprimering. Støtter zip, rar, arj, 7z, tar.gz, tar.bz2, m.m.
PeaZip Arkiverings-, komprimerings-, sikker fil slettings- og Filkrypteringsprogram. Støtter veldig mange formater ...
FileZilla FTP klient
TightVNC Styre skrivebordet til en annen PC over nettverk
Audacity Lydredigering
Clamwin Virus-scanner
Notepad2 Klartekst-redigering
HealthMonitor System-oversikt

Gjeldende versjoner[rediger | rediger kilde]

For skrivebordsmaskiner[rediger | rediger kilde]

 • Windows Home Server
  • Home Server, Begrenset versjon utviklet for hjemmebruk. Støtter for opptil 10 brukere/klientmaskiner
 • Windows Vista
  • Home Basic, begrenset versjon utviklet for hjemmebruk
  • Home Premium, versjon utviklet for hjemmebruk inkludert Aero-utseendet
  • Business, utvidet nettverksstøtte, for kontor- og arbeidssbruk
  • Enterprise, utvidet versjon av Windows Vista Business
  • Ultimate, kombinerer Home Premium og Enterprise, og inneholder dermed alt, pluss enkelte tilleggsfunksjoner
  • Starter, sterkt begrenset versjon for salg i utviklingsland
 • Windows XP
  • Home Edition, versjon utviklet for hjemmebruk
  • Home Edition N, versjon etter krav fra EU, uten programvaren: Microsoft Windows Media Player
  • Professional Edition, utvidet nettverksstøtte, for kontor- og arbeidssbruk
  • Professional Edition N, versjon etter krav fra EU, uten programvaren: Microsoft Windows Media Player
  • Professional x64 Edition, som PE, men for datamaskiner med 64 bits prosessor
  • Starter Edition, lett-versjon for salg i utviklingsland
  • Media Center Edition, til mediabruk i HTPC-er

Til serverbruk[rediger | rediger kilde]

 • Windows Server 2003
  • Home Server, For hjemmebrukere opp til ti brukere/klientmaskiner. Bygget på Small Business Server 2003 SP2
  • Small Business Server, for små servere med opp til to prosessorer
  • Web Edition, samme med økt fokus og støtte for web-tjenere
  • Standard Edition, for mellomstore servere med opp til fire prosessorer
  • Enterprise Edition, for større servere med opp til åtte prosessorer og støtte for klynger
  • Datacenter Edition, for store servere med opp til 128 prosessorer
  • Storage Server, for nettverksbaserte lagringsmedier

For mindre datamaskiner[rediger | rediger kilde]

 • Portable Media Center, for digitale medieavspillere
 • Windows Mobile, for telefoner og PDA-er
 • Windows CE, for integrerte datamaskiner
 • Windows XP Embedded, for integrerte datamaskiner
 • Windows XP Tablet PC Edition, for mindre, bærbare maskiner med berøringsskjerm (touch screen)

Tidligere versjoner[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


datastubbDenne datarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.