USB

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Type A USB-kontakt

Universal Serial Bus (USB) (universell seriebuss) er en seriell databuss for å koble enheter til en datamaskin. Det er en industristandard som ble lansert i 1997, og som definerer kabler, kontakter, kommunikasjonsprotokoller og strømforsyning mellom datamaskiner og elektronisk utstyr.

USB ble lansert for å standardisere forbindelsen mellom datamaskiner og periferiutstyr, og har effektivt erstattet en mengde tidligere slike grensesnitt, deriblant serielle porter, parallellporter, såvel som separate batteriladere. USB benyttes idag på tastatur, datamus, digitalkameraer, skrivere, portable mediaspillere, eksterne harddisker, nettverkskort, smarttelefoner, personlige digitale assistenter og spillkonsoller.

Første versjon hadde en overføringshastighet på 1,5 Mbit/s; i USB 1.1 (1998) ble den økt til 12 Mbps. USB 2.0 ble lansert i 2000 med en teoretisk hastighet på 480 Mbps, men grunnet tekniske begrensninger har hastighetene i praksis vært 35 Megabyte i sekundet eller 280 Mbps. I 2008 ble USB 3.0 lansert, med en effektiv overføring på 4 Gbps. I juli 2013 ble spesifikasjonen USB 3.1 lagt frem, med en teoretisk båndbredde på 10 Gbps.

Et USB-system har et asymmetrisk design som består av en enkelt vert og flere enheter som er koblet sammen i en trelignende struktur ved å bruke spesielle hub-enheter. Opptil 127 enheter kan kobles til en enkelt vert, hub-enheten medregnet, så det totale reelle antall blir noe mindre. Det trengs ingen terminator på en USB-buss slik det trengs for for eksempel SCSI.

Mål og muligheter[rediger | rediger kilde]

Målet med USB var å fjerne behovet for å installere separate utvidelseskort i datamaskinens ISA eller PCI busser, og å forbedre plug-and-play mulighetene ved å la enhetene bli hot swappet eller lagt til systemet uten å måtte starte datamaskinen på nytt. Når den nye enheten blir koblet til, vil vertsmaskinen identifisere den og laste inn driveren for å kjøre den.

Det er mulig å koble til periferiutstyr som mus, tastatur, scanner, digitalt kamera, skrivere, platelager og nettverkskomponenter via USB. For multimediaenhter som scannere og digitale kamera er USB blitt standard tilkoblingsmetode. USB er også blitt populær for skrivere og er på vei til å erstatte parallellporter siden USB gjør det enkelt å legge til mer enn en skriver til en datamaskin.

USB hub

Som standard blir det anskaffet strøm til den tilkoblede enheten. Noen enheter behøver minimalt med strøm, og på den måten kan man koble sammen flere uten å koble til ekstra strømforsyning. De fleste hubber har strømforsyning som vil gi strøm til enheter som er koblet gjennom dem, men noen enheter trekker så mye strøm at de trenger sin egen kraftforsyning. Hubber med strømforsyning gir kraft til nedadgående enheter (innenfor visse grenser, vanligvis 500 mA) uten å trekke strøm for oppadgående enheter.

Når det gjelder platelager kommer USB mest sannsynlig ikke til fullt ut å erstatte databusser som ATA (IDE) og SCSI siden USB-tilkoblinger er noe tregere enn disse standardene. Den nye Serial ATA-standarden gjør det mulig å overføre data med hastigheter rundt 150 MB pr sekund. USB har imidlertid en annen viktig fordel: å kunne installere og fjerne enheter uten å åpne selve datamaskinen, noe som er nyttig for eksterne platelagre. I dag tilbyr en del fabrikanter bærbare USB-platelagre som har en ytelse som nesten ikke kan skilles fra konvesjonelle ATA (IDE) disker.

USB har ikke helt erstattet AT-tilkoblinger for tastatur og PS/2-tilkobling for mus, men praktisk talt alle PC hovedkort i dag har en eller flere USB-porter. I 2004 har de fleste nye hovedkort flere USB 2.0 høy-hastighetsporter, selv om noen er interne, og må ha en spesiell header-tilkobling for å være tilgjengelig fra forsiden eller baksiden av datamaskinen.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Ulike typer USB-kontakter

Mens USB 1.0 bare støtter en dataoverføring med en hastighet på 1,5 Mbit/s for tastatur, mus, joysticker og lignende, har USB 1.1 en full speed-modus på 12 Mbit/s.

Hovedegenskapen til USB 2.0 er dets høyhastighetoverføring på 480 Mbit/s. Den retter opp også mindre tekniske feil. Ved sin høyeste fart konkurrerer den direkte med FireWire, unntatt når det gjelder overføring av video og lyd i sanntid fra digitale videokameraer, der USB har teknologiske begrensinger som gjør at den ikke er brukbar. USB blir derimot brukt når man overfører video fra kameraer i form av filer, dvs. fra kameraer som bruker minnekort eller harddisk som lagringsmedium.

Forvirrende nok har USB Forum omdøpt USB 1.1 til USB 2.0 Full Speed og USB 2.0 til USB 2.0 High Speed.

Spesifikasjonene for USB 1.0, 1.1 og 2.0 definerer to sorter kontakter for tilkobling av enheter til bussen: A og B. Men den mekaniske delen har blitt forandret i noen tilfeller. Et eksempel er IBM UltraPort som er en egendesignet USB-kontakt som sitter på toppen av IBM's notebook LCDer. Den bruker en annen mekanisk tilkobling, men bevarer signaltypen og protokollen for USB. Andre fabrikanter av mindre enheter har også utviklet sine egne små formfaktortilkoblinger, og et stort antall varianter av disse har dukket opp. For spesifikasjonsformål ble disse enhetene behandlet som om de hadde fast kabel.

Et tillegg til USB som blir kalt USB-On-The-Go, tillater en å bruke en enkelt port som enten host eller enhet – noe som bestemmes av hvilken ende av kabelen man bruker. Til og med etter at kabelen er tilkoblet og enhetene kommuniserer med hverandre, kan man bytte tilkobling under programkontroll. Målgruppen for dette er enheter som PDAer der USB-linken kan koble til en PC som en enhet i ett tilfelle, eller være host selv for et tastatur eller mus i et annet tilfelle. USB-On-The-Go har også definert to små formfaktorkontakter, mini-A og mini-B. Dette burde stoppe egendesign.

Mini-USB, Mikro-USB og adaptere[rediger | rediger kilde]

Mikro USB er den nye standarden for mobilladere.

Noen USB-adaptere kan kobles til en strømkilde (nettet eller sigarettenner i bil/båt) for å lade for eksempel mobiltelefoner, mp3-spillere eller digitalkamera, eller for å gi strøm til små LED-lamper som gir leselys.

Nå kan «standard» mini-USB porter (f.eks. mini-USB 4 pin) koble sammen små enheter (f.eks. digitalkameraer eller mobiltelefoner) til datamaskiner og skrivere.

Mikro-USB ble i perioden 2007-2009 gjennom en rekke organer anbefalt å bli den nye standarden for mobilladere. Innen 1. januar 2012 skal flesteparten av nye mobiltelefoner ha den nye, universelle laderen, som forhåpentligvis skal eliminere 51 000 tonn overflødige ladere. Den vil også være mer miljøvennlig siden den er mer energieffektiv: Den vil halvere energiforbruket når laderen er i standby-modus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:USB – bilder, video eller lyd