Windows Media Player

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forenklet utgave av Windows Media Player logo.

Windows Media Player er en medieavspiller som er laget av Microsoft og som er integrert i operativsystemet Microsoft Windows. Siste versjon av avspilleren, Windows Media Player 12, ble lansert 22. juli 2009.

Mediavspilleren er gratis og kjører på Windows, Windows Mobile og Mac OS og en rekke andre plattformer, selv om det bare er de to første av disse som spilleren fortsatt blir utviklet for.

Medieavspilling[rediger | rediger kilde]

Dette er programmets hovedfunksjon. Det kan spille av de vanligste proprietære lydformatene, deriblant Microsofts eget WMA-format, MP3-formatet og Microsofts gamle ukomprimerte format WAV. Windows Media Player må ha en ekstra kodek for å kunne spille ogg Vorbis og støtter ikke FLAC, som er de viktigste åpne lydformatene, noe som sannsynligvis er hovedårsaken til at disse formatene er lite utbredt.

Programmet kan også spille av mange typer videofiler, og støtter kodeker for flere formater spilleren ikke støtter direkte. Det spiller ved standard installering blant annet av Microsofts WMV-filer, Microsofts ASF-filer, Microsofts AVI-filer og MPEG-filer. Windows Media Player støtter ingen åpne videoformater, men disse finnes det riktignok ikke mange av.

EU-kommisjonen har bestemt at Microsoft må selge en versjon av Windows XP uten Windows Media Player, fordi Microsoft utnytter markedsposisjonen sin ved å la sin Media Player være ukompatibel med åpne filformater. Fordi Windows Media Player er så utbredt, styrer den i høy grad hvilke formater som blir allment aksepterte.

Mediebibliotek[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player har et mediebibliotek hvor det holder lenker til alle dine lydfiler. Første gang du starter programmet søker det harddisken etter lyd og videofiler, og legger det i mediebibloteket. Dette kan man også selvfølgelig gjøre senere om ønsket. Man kan sortere automatisk på flere måter i mediabibloteket, blant annet etter artist, album eller sjanger.

Kopiere og brenne CD[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player kan lage lydfiler av en lyd-CD. Lyden må kodes i WMA-formatet. Man kan også kopiere (brenne) CD-er med Windows Media Player, men bare i Track at once-modus, som fører til 2 sekunders pause mellom hvert spor. Windows Media Player støtter ikke Disc at once.

Radio[rediger | rediger kilde]

Windows Media Player kan «streame» nettradio fra tusenvis av stasjoner på nettet. Man kan søke gjennom mange av verdens radiostasjoner, noen som er på lufta og noen som bare går over nettet. Kvaliteten man får her avhenger av internettoppkoblingen din, og radiostasjonens. De fleste nettradiostasjoner sender i WMA-formatet (ofte med andre alternativer), ettersom Windows Media Player har blitt så vanlig.

Skall[rediger | rediger kilde]

Programmet har en integrert skallvelger, og man kan laste ned hundrevis av skal fra nettet. Et skall, mer vanlig kalt «skin», skifter utseendet til medieavspilleren.

Konkurrerende mediespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]