Mesopredator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Røyskatt er en typisk mesopredator. Den jakter på og eter andre dyr, men den blir også selv jaktet på og spist.

En mesopredator er en mellomstor predator som står under toppkonsumentene (alfapredatorene) i næringskjeden. Dette er predatorer som jakter på og eter andre levende organismer, men som også blir jaktet på og spist selv. Typiske mesopredatorer er mellomstore predatorer i midten av trofiske nivået, for eksempel de fleste mårdyr (jerv er imidlertid en toppkonsument), mindre kattedyr, mange rever, måker og andre mindre, predatoriske fugler samt insektetere, mindre reptiler, mange haukefugler, stikkeveps med flere.

Bestanden av mesopredatorer i et økosystem blir som regel holdt i sjakk av toppkonsumentene. Om toppkonsumentene forsvinner fra økosystemet, kan det føre til et såkalt mesopredatorutbrudd; en prosess der bestandene av mesopredatorer kommer ut av kontroll og påvirker økosystemet negativt, som regel i kraft av redusert biologisk mangfold.[1] Når en toppkonsument forsvinner, kan også en typisk mesopredator ende opp som ny toppkonsument i økosystemet. Et eksempel på det er rødreven, som mange steder i Norge og ellers i Europa tok over som toppkonsument da ulven forsvant. I Nord-Amerika har prærieulven tatt over som toppkonsument mange steder, der ulv, puma og brunbjørn tradisjonelt utgjorde toppkonsumentene. Pumaen selv må i tropisk Amerika ofte konkurrere med den kraftigere jaguaren og reduseres dermed til en mesopredator som må nøye seg med mindre byttedyr.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wallach, A. D., Izhaki, I., Toms, J. D., Ripple, W. J., & Shanas, U. (2015). What is an apex predator? Oikos, 124(11), 1453-1461. DOI: [https:/doi.org/10.1111/oik.01977 10.1111/oik.01977]