Leonhard Euler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leonhard Euler

Leonhard Euler (født 15. april 1707 i Basel, død 7. septemberjul./ 18. september 1783greg. i St. Petersburg) var en sveitsisk matematiker.

Han vokste opp og studerte i Basel, og flyttet i 1727 til St. Petersburg hvor han gjorde tjeneste i marinen fram til 1730. Fra 173033 var Euler professor i fysikk ved vitenskapsakademiet i St. Petersburg, og fra 1733 fikk han et professorat i matematikk samme sted.

Euler flyttet til Berlin i 1741 og arbeidet der fram til 1766 da han returnerte til St. Petersburg. Katarina den store kalte ham sin «matematiske kyklop» etter at han i 1735 hadde mistet synet på det ene øyet som følge av overanstrengelse. Det franske akademi hadde utlovd en pris for løsningen av et matematisk problem, og Euler vant prisen etter tre døgns intenst arbeid. Tapet av ett øye avfeide han med at det betydde «færre distraksjoner», men som eldre mann fikk han grå stær på det øyet han så med.[1]

Euler var kanskje historiens mest produktive matematiker, og han forble produktiv til det aller siste. Til tross for at han ble blind på sine eldre dager fortsatte han ufortrødent med hjelp av en sekretær å produsere nye matematiske resultater. Euler regnes som en av de aller største matematikerne som har levd. Han viste at Broene i Königsberg-problemet ikke lot seg løse.

Euler var den første etter Fermat som greide å gjøre noen fremskritt i å bevise Fermats siste teorem. Han fant et bevis for tilfellet n=3 ved å videreutvikle ideer av Pierre de Fermat som hadde et bevis for n=4.

Eulers tall[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: e (matematikk)

Eulers tall, e, er definert som

e = \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^n  \approx 2.71828 18284 59045 23536 02875

Ved å sette x = 1 framkommer e også i denne rekkeutviklingen: e^x = \sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Simon Singh: Fermat's last theorem, forlaget Fourth Estate, London 2002

Se også[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Author:Leonhard Euler – originaltekst
Wikiquote Wikiquote: Leonhard Euler – sitater
Commons Commons: Leonhard Euler – bilder, video eller lyd

Leonhard Euler hos Mathematics Genealogy Project