Latvisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Latvisk» kan også referere til Latvia.
Latvisk
Latviešu
Brukt i Latvia Latvia
Antall brukere 1 544 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Baltoslavisk
Baltisk
Østbaltisk
Latvisk
Skriftsystem Det latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Latvia Latvia
EU EU
Normert av Statlig språksenter
Språkkoder
ISO 639-1 lv
ISO 639-2 lav
ISO 639-3 lav

Wikipedia på latvisk
Latvisk på Wiktionary
Portal: Språk

Latvisk (også lettisk; latvisk Latviešu) er et baltisk språk som brukes av rundt halvannen million mennesker i Latvia. Det er eneste offisielle språk i Latvia, og et av Den europeiske unions 23 offisielle språk. Det er rundt 1,4 millioner morsmålsbrukere av latvisk i Latvia, og ca. 150 000 i andre land. På grunn av latvisk språkpolitikk snakker rundt 80 % av Latvias befolkning latvisk. Bruken av latvisk i forskjellige samfunnsområder er økende.[2]

Det språket som er nærmest beslekta med latvisk er litauisk, men de to er ikke innbyrdes forståelige. Latvisk skrives med det latinske alfabetet, med noen ekstra diakritiske tegn: makron, hake og komma.

Grammatikk[rediger | rediger kilde]

Latvisk er et flekterende språk med mange analyserende former. Det er to grammatiske kjønn og to tall (entall og flertall). Substantiv bøyes i sju kasus: nominativ, genitiv, dativ, akkusativ, instrumentalis, lokativ og vokativ. Trykk legges som regel på første stavelse. Grunnleggende ordstilling er subjekt–verb–objekt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tall fra Ethnologue
  2. ^ «Krievvalodīgie arvien vairāk runā latviski» (latvisk). Delfi. 30. januar 2008. Arkivert fra originalen 30. november 2009. Besøkt 30. november 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Latvian - UCLA Language Materials Project, University of California Los Angeles (UCLA).