Langsua nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langsua nasjonalpark
Helt sør i nasjonalparken ligger en av Torpa Statsallmennings utleiehytter, Røssjøkollbua, med Røssjøkolltjernet (1191 moh.) bak
LandNorge
Ligger i
OmrådeInnlandet
Nærmeste bosetningLillehammer
Areal537,1 km²
Opprettet2011
Kart
Langsua nasjonalpark
61°16′42″N 9°30′48″Ø

Langsua nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i et typisk østnorsk skog- og lavfjellslandskap i Innlandet. Parken ble opprettet den 11. mars 2011, for å «ta vare på et stort, sammenhengende og i det vesentlige urørt og villmarkspreget naturområde som inneholder særegne og representative økosystemer og landskap som er uten tyngre naturinngrep.»[1] og den dekker et område på 537,1 km².

Omfang og bufferområder[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken ligger i Øystre Slidre, Nord-Aurdal, Nordre Land, Gausdal, Sør-Fron og Nord-Fron kommuner, Innlandet. Parken grenser opp til følgende verneområder som ble opprettet samtidig: Haldorbu landskapsvernområde, Storlægeret landskapsvernområde, Dokkfaret landskapsvernområde, Espedalen landskapsvernområde, Kjølaåne naturreservat, Røssjøen naturreservat, Skardberga naturreservat, Oppsjømyra naturreservat og Hersjømyrin naturreservat. I tillegg grenser parken til Hynna naturreservat, som var opprettet tidligere, men som ble utvidet i 2011.

Parken er en utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark fra 1968, som var Norges minste nasjonalpark. En utvidelse hadde vært utredet fra 2005 av, under navnet «Ormtjernkampen – Skaget», omfattende inntil 1365 km². I planprosessen falt Etnedal kommune utenfor nasjonalparken.

Naturforhold[rediger | rediger kilde]

Området er internasjonalt viktig for planten skjeggklokke, og den sjeldne planten finnmarksstarr har hovedutbredelsen sin i Norge i Langsua. Parken er også hjem for rødlistede fuglearter som myrhauk, fjellmyrløper og dobbeltbekkasin. Alle de fire store rovpattedyrene besøker området, men bare gaupe har fast tilhold.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Det finnes både setre og tamreindrift i området. Den norske turistforening har sju hytter i nasjonalparken, den største av dem er Liomseter turisthytte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]