Käthe Kollwitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gustav Seitz' statue av Käthe Kollwitz fra 1960, på Kollwitzplatz i det tidligere Øst-Berlin (Prenzlauer Berg).

Käthe Kollwitz (født 8. juli 1867 i Königsberg, død 22. april 1945 i Moritzburg ved Dresden) var en tysk tegner, grafiker og skulptør. Hun hører til de mest betydningsfulle kvinnelige tyske kunstnere i det 20. århundre.

Østtyske minnefrimerker og brev fra 1970 med portrett av Käthe Kollwitz og motiver fra tegningene hennes.

Kollwitz laget tegninger, litografier, kobber- og trestikk, og var dessuten virksom som billedhugger. Hun skildret med stor innlevelse og kraftfull ekspresjonisme lidende og undertrykte, særlig barn og kvinner. En del av grunnen kan ligge i at hun opplevde å miste en sønn i et slag under første verdenskrig og et barnebarn i den andre verdenskrig.

Hun ble raskt erklært entartet av nazistene i 1930-årene, og fratatt stilling som professor. Under krigen laget hun bare mindre figurer, som hun ikke kunne vise fram.

En av hennes skulpturer, som viser en kvinne, med en liggende mannsfigur i fanget, er eneste figurative utsmykning i «Stillhetens hus» i Berlin – et minnesmerke over alle forfulgte og fordrevne i verden. Det finnes også en mindre utgave av skulpturen i Käthe Kollwitzmuseet i Berlin, som ligger i Fasanenstraße, en tverrgate til Kurfürstendamm.

Kollwitz mottok ordenen Pour le Mérite.

Se også[rediger | rediger kilde]