Iskar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Iskar

Kart over Iskar

Land Bulgaria Bulgaria
Lengde 368 km
Nedbørfelt 8 646 km²
Start Ved fjellet Damga i Rila
Munning Samløp med Donau nord for Gigen

Iskar (bulgarsk: Искър; latin: Oescus) er den lengste elven som bare renner innenfor Bulgaria, og er en av sideelvene til Donau. Den har en lengde på 368 kilometer.

Iskar oppstår fra tre elver, Tsjerni Iskar (Svarte Iskar), Beli Iskar (Kvite Iskar) og Levi Iskar (som sammen går under navnet Iskrove). Kilden til Iskar regnes som Prav Iskar, en av sideelvene til Tsjerni Iskar. Etter at den har kommet ned fra den nordlige siden av Rila renner den ut i Iskar-reservoaret, det største i Bulgaria. Elven renner nær Sofia, og passerer gjennom et juv i Balkanfjellene. Den munner så ut i Donau nær landsbyen Gigen i provinsen Pleven. Iskar er den eneste elven med utspring sør i Bulgaria som renner gjennom Balkanfjellene og ut i Donau.

Iskar-juvet i Balkanfjellene

Iskar renner gjennom sju provinser i Bulgaria: Hovedstaden Sofia, Sofia, Pernik, Vratsa, Pleven og Lovetsj. Elven er hovedvannkilden til Sofia.

Geologisk sett er Iskar den eldste elven på Balkan, og den eneste elven som har holdt på den opprinnelige retningen sin, til tross for flere geologiske endringer i området.