Balkan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Balkanhalvøya
Balkan er også navnet på en provins i Turkmenistan.

Balkan er en halvøy som danner det sørøstlige hjørnet av Europa og rommer en myriade av folkeslag, kulturer, religioner og språk. Regionen har et areal på 550 000 km² og omkring 53 millioner innbyggere. Opp gjennom historien har Balkan vært et nokså urolig hjørne i Europa, som f. eks. krigene på 1990-tallet.

Bare det smale Bosporosstredet skiller Balkan fra Asia, og det har lenge vært livlig kontakt mellom folk og kulturer på begge sider av sundet og nordover inn i Svartehavsområdet. Den gunstige plasseringen ved dette skjæringspunktet mellom øst, vest, nord og sør ga makthaverne i Istanbul muligheter til å kontrollere ferdselen og handelen i området, og var et grunnlag for rikdom og makt.

Regionen har navnet fra Balkanfjellene som går gjennom midten av Bulgaria og inn i Øst-Serbia. Selve navnet Balkan kommer fra tyrkisk balkan ("fjellkjede"), mulig avledet fra det protobulgarske (et tyrkisk språk) balh ("rikdom").

Geografisk avgrensning[rediger | rediger kilde]

Balkanhalvøya har Adriaterhavet i vest, Middelhavet og Marmarahavet i sør, og Svartehavet i øst. Nordgrensen er det noe uenighet om, men en vanlig definisjon er å sette elvene Donau, Sava og Kupa. Dette gir da en klar grense mellom Balkan i sør, og «det utvidede Sentral-Europa» i nord: Er man på Balkan, er man pr definisjon ikke lenger i Sentral-Europa.

Følger man denne definisjonen er følgende stater en del av Balkan (ikke inkludert eventuelle øyer):

Hele landet:

Mesteparten av landet:

Kun en mindre del av landet:

Referanser[rediger | rediger kilde]


geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)