Ernst Toch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ernst Toch.

Ernst Toch (født 7. desember 1887 i Leopoldstadt, Wien, død 1. oktober 1964 i USA) var en komponist av klassisk musikk og filmmusikk.

Toch studerte filosofi ved universitetet i Wien, medisin ved universitetet i Heidelberg og deretter studerte han musikk ved Hoch konservatoriet i Frankfurt fra 1909 til 1913. Hans viktigste musikk-instrument var piano. Mye av hans egen diktning var ment for piano. Hans første komposisjoner stammer fra cirka 1900 og var kvartetter og pastisjer i samme stil som Mozart. Hans 6:e kvartett op. 12 ble fremført i Wien i 1905. I 1913 ble Toch utnevnt til foredragsholder for piano og komposisjoner ved Musikhochschule som ligger i Mannheim.

Etter å ha vunnet ytterligere fem store priser for hans musikaler arbeider, tjente Toch i fire år i militæret ved den italienske fronten under den første verdenskrig. I 1916 giftet Toch seg med Lilly Zwack, datter av en bankmann. Etter at den første verdenskrig var avsluttet, vendte Toch tilbake til Mannheim for å komponere og utvikle en ny stil av polyfoni. Toch mottok sin doktorgrad fra Heidelberg University i 1921. Toch underviste ved konservatoriet i Mannheim, hvor en av hans elever var den kjente Hugo Chaim Adler. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i Tyskland i 1933, gikk Toch i eksil, først til Paris og deretter til London, hvor han skrev filmmusikk. I 1935 aksepterte han en invitasjon til å dra til New York og undervise ved New School for Social Research.

Toch døde i Santa Monica, California, og ble gravlagt ved Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles. Toch er bestefar til Lawrence Weschler og Toni Weschler som begge er forfattere. Toch skrev også flere bøker som omhandlet musikkteori: Melodielehre (1923) og The Shaping Forces in Music (1948). Toch ble tildelt Pulitzerprisen i musikk i 1956 for hans tredje symfoni som ble fremført ved Pittsburgh Symphony Orchestra, den 2. desember 1955.