Eleuterius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
St. Eleuterius
Eleuterius
St. Eleuterius
Født Ukjent dato
Nikopolis, Epiros
Død ca. 189
 
Dåpsnavn Eleuterius
Valgt ca. 175
Innsatt ca. 175
Saligkåret -
Helligkåret Kort tid etter sin død
Festdag 26. mai
Forgjenger Soter
Etterfølger Viktor I

Eleuterius (født ukjent dato, død ca. 189) var av gresk avstamning, og var ifølge Liber Pontificalis født i Nikopolis i Epirus, i dagens Hellas. Hans far het Abundius eller Habundius.

Under pave Anicetus (ca. 155-166) virket han som diakon i Roma.

Hans tid som pave var kjennetegnet av relativ fred med romerske myndigheter, men av indre stridigheter blant de kristne i Roma. Enkelte kjetterske bevegelser hadde begynt å få innpass i byen, og blant annet erklærte Eleuterius at ingen mat som egnet seg som menneskeføde skulle foraktes av kristne; dette var sannsynligvis rettet mot manikeerne eller montanistene, som forbød sine medlemmer å spise kjøtt.

I 177 eller 178 besøkte Ireneus av Lyon paven, som utsending fra biskop Pothinus. Menigheten der ble utsatt for harde forfølgelser, men hans hovedanliggende var striden med montanistene.

I Liber Pontificalis fortelles det at en britisk konge skrev til Eleuterius og ba om at det ble sendt misjonærer til landet. Paven skal ha sendt to prester ved navn Fugatius og Damian. Historikere mener nå at dette er en avskriftsfeil, og at det dreide seg om kongen i Britium i Mesopotamia (dagens Urfa i Tyrkia), Agbar IX. Det er kjent fra andre kilder at han ble kristen, og tidspunktet stemmer med at han kan ha skrevet til paven. At noen britisk konge skal ha skrevet og at misjonærer skal ha blitt sendt dit så tidlig er derimot usannsynlig.

Han er lenge blitt regnet som martyr, men den tidligste kilden for dette er Ado av Vienne som skrev om det i 858, og det kan derfor ikke festes lit til opplysningen. Han ble gravlagt på Vatikanhøyden. Hans minnedag er 26. mai.


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Soter
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Viktor I