Dysauxes ancilla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dysauxes ancilla
Dysauxes ancilla
Nomenklatur
Dysauxes ancilla
Linnaeus, 1767
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektDysauxes
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Mellom-Europa, øst til Tyrkia og Ural

Dysauxes ancilla er en sommerfugl i delgruppen Syntominae, i familiegruppen bjørnespinner (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dysauxes ancilla har brunlige framvinger. På hver vinge er noen gjennomskinnelige lyse gulhvite flekker. Flekkene er vingeskjell uten farge. Vingespennet er mellom 20 og  25 millimeter.

Hanner har to nokså store tydelige flekker like ved siden av hverandre og en liten flekk ved siden av disse. Bakvingene er ensfarget brunlige, men litt lysere bak, innved kroppen. Bakkroppen er normalt smal bakover og oransje med en liten svart flekk på oversiden av hvert ledd.

Hunner har tre nokså store tydelige flekker like ved siden av hverandre og en liten svak flekk mellom disse. Kroppen er forholdsvis tykk bakover og oransje med en liten svart midtlinje på oversiden av leddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dysauxes ancilla finnes på soleksponerte, tørre steder, gjerne der det er noe sandholdig jord. Den foretrekker litt bergknauser og åpent busksatt terreng. Flygetiden er i juni og juli. Den er både natt- og dagaktiv og flyr ofte livlig ettermiddagen.

Hunnen legger mellom 150 og 200 egg rett på næringsplanten, eggene legges enkeltvis.

Larvene vokser seint, og er behåret med brune hår på siden og lengre mørke hår på ryggsiden. Den overvintrer i sitt andre stadium, ca. tre millimeter lang. Utvokst blir den ca. 2 centimeter lang.

Dysauxes ancilla tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Mellom-Europa fra Frankrike østover til Hellas, ved Svartehavet og nordre Tyrkia. Den mangler sør på Balkan. Den finnes videre nord til Polen og mot Ukraina og Ural. Den finnes såvidt inn i det sørøstlige Sverige.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Dysauxes betyr langsomtvoksende, og slekten har trolig fått navnet fordi larven overvintrer. Navnet ancilla betyr tjenestejente. På svensk heter den fönstervingespinnare.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]