Bjart Ording

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjart Ording
Født19. mai 1898Rediger på Wikidata
Nes kommune (Norge)
Død12. okt. 1975Rediger på Wikidata (77 år)
Nes kommune (Norge)
BeskjeftigelseFeltrytter Rediger på Wikidata
EktefelleHenny Ording
SøskenAake Anker-Ording
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKong Haakon VIIs minnemedalje

Bjart Ording (født 19. mai 1898 i Nes i Akershus, død 12. oktober 1975 samme sted) var en norsk offiser og rytter. Han deltok i de olympiske leker 1928 i Amsterdam og 1952 i Helsingfors.

Olympiske leker[rediger | rediger kilde]

Ording vant en olympisk sølvmedalje under Sommer-OL 1928 i Amsterdam.[1] Han var med på det norske laget som kom på andreplass i lagkonkurransen i feltritt bak Nederland. Laget besto av Ording på hesten «And Over», Arthur Qvist på «Hidalgo» og Eugen Johansen på hesten «Baby». Ording kom på sjetteplass i den individuelle konkurransen i feltritt med hesten «And Over».

Tjuefire år senere, under Sommer-OL 1952 i Helsingfors, kom han på tjueniende plass i sprangridning med hesten «Fram II».

Ording var medlem av De Norske Officerers Rideklub.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Som offiser var Ording blant annet adjutant for kong Haakon og var i tjeneste på Slottet i Oslo morgenen 9. april 1940 da tyskernes angrep på Norge ble meldt. Han fulgte kongen til Østbanen før han selv meldte seg for mobilisering.

Ording deltok i kampene i Hedmark i april 1940 og kom seg etter kapitulasjonen til Storbritannia, der han tjenestegjorde som adjutant for kongen i London og som kavalerioffiser. I Storbritannia var Ording Rittmester og sjef for Sperre og sambandskompaniet ved den norske brigaden i Dumfries i Skottland.[2]

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Ording tjenestegjorde etter andre verdenskrig blant annet ved Hærens hesteskoleStarum, opprettet i 1947. Oberstløytnant Ording var en ivrig forkjemper for at kløvkompaniene i den norske hæren skulle bestå som et tillegg til stridsvogner i et modernisert kavaleri. På tross av sterke argumenter om hestens fremragende egenskaper i norsk landskap, måtte han til slutt gi tapt. I 1970 var antallet hester i Forsvaret redusert til under 1 000 mot 30 000 i 1922.

I 1959 ga Ording ut boken Hesten under rytter, som er en manual i hvordan man på beste måte skal trene hest og rytter for strid og fred.

Ording mottok Kong Haakon VIIs minnemedalje i gull.[3]

Oslo Ridehus[rediger | rediger kilde]

Ording startet, sammen med sin kone Henny Arstal Ording, Oslo Ridehus i 1932. Ridehuset var en populær rideskole og oppstallingsted på Skøyen i Oslo. Det ble drevet helt frem til 1990-tallet av hans familie.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han tilhørte slekten Ording og var bror av den norske politikeren Aake Anker-Ording og fetter av professor i historie Arne Ording.

Bjart Ording fikk tre barn og hadde ni barnebarn da han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ van Rossem, G. (1928). The ninth olympiad Amsterdam 1928 Official report. Amsterdam: The Netherlands olympic comitee. s. 547. 
  2. ^ Eystein Fjærli (1982). Den norske hær i Storbritannia 1940-1945. Oslo: Tanum Norli. s. 28. 
  3. ^ «Erindringsmedalje om kong Haakons gravferd», Aftenposten, 4. januar 1958, s. 2.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Forsvarets forum, Bjart Ordings rapport fra felttoget april 1940

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]