American Assassin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Assassin
Generell informasjon
GenreActionthriller, actionfilm, romanfilmatisering
Utgivelsesår2017
NasjonalitetUSA
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Cuesta Rediger dette på Wikidata
ManusStephen Schiff, Edward Zwick,[1] Marshall Herskovitz[1] Rediger dette på Wikidata
Basert på
American Assassin Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Lorenzo di Bonaventura
MusikkSteven Price Rediger dette på Wikidata
FotoEnrique Chediak Rediger dette på Wikidata
KlippConrad Buff IV Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDylan O'Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan, Taylor Kitsch, David Suchet, Navid Negahban, Scott Adkins, Mohammad Bakri,[1] Jeff Davis,[1] Alaa Safi[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapCBS Films Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Lions Gate Films
Hulu
Premiere(r)12. oktober 2017 (Tyskland)[3]
15. september 2017 (Tyrkia)
14. september 2017 (Ungarn)[4]
2017
Eksterne lenker

American Assassin er en amerikansk actionfilm fra 2017, regissert av Michael Cuesta. Hovedrollene spilles av Dylan O'Brien, Michael Keaton, Sanaa Lathan og Taylor Kitsch.

Manus ble skrevet av blant andre Stephen Schiff og Michael Finch. Filmen var løst basert på Vince Flynns roman med samme navn fra 2010. Filmen ble først publisert i Nord-Amerika den 15. september 2017.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mitch Rapp og hans kjæreste Katrina Harper er på ferie på Ibiza, Spania. Men et øyeblikk etter at Katrina har sagt ja Mitchs frieri, begynner en gruppe jihadister ett terror-angrep ved stranden og angriper sivile med skytevåpen. Midt i blodbadet forsøker Rapp i all hast å finne Katrina, men forloveden hans blir raskt drept av terroristene. Atten måneder senere besøker Rapp, som ønsker hevn, en nettsideinternett, hvor han kommuniserer med terroristen som var ansvarlig for mordet på Katrina. De planlegger raskt å møtes ansikt til ansikt i Libya. Men før Rapp rekker å ta hevn over mannen som var ansvarlig for kjærestens død, blir terroristene plutselig tatt i bakhold av amerikanske spesialstyrker.

Rapp blir deretter plukket opp av CIA, som gir ham en 30 dagers debriefing, før han blir tilbudt en mulighet av CIAs vise-direktør Irene Kennedy til å bli med i en strengt hemmelig enhet med kodenavnet Orion. Ansvarlig for gruppen er Stan Hurley (spilt av Michael Keaton) en tidligere Navy SEAL og krigsveteran. Han trener opp Rapp, og de andre potensielle rekruttene, i asymmetrisk krigføring. I mellomtiden får amerikanske etterretningsorganisasjoner opplysninger om at kjernefysisk materiale skal ha forsvunnet fra et nedlagt russisk atom-anlegg, men stoffet blir deretter stjålet av noen andre i Polen.

I Virginia ser Hurley på nyhetene om disse hendelsene i Polen, og han identifiserer en gjerningsperson som en tidligere Navy SEAL og tidligere Orion-operatør som tidligere var antatt å ha blitt drept i kamp - og nå går under kodenavnet "Ghost" Så Hurley og hans team sendes til Tyrkia, for å avskjære kjøperen som "Ghost" arbeider for. I Istanbul blir Hurleys team raskt identifisert, og oppdraget deres mislykkes. Rapp følger etter og dreper en av gjerningspersonene, og får tak i hans bærbare datamaskin. Informasjon fra datamaskinen fører teamet deres til Roma, hvor Orion-operatører identifiserer en kjernefysiker som er nødvendig for å lage det kjernefysiske materialet til et funksjonelt atomvåpen.

Når han befinner seg i Roma, avdekker Rapp en medarbeider, Annika, som en hemmelig spion for Iran. Annika forklarer at hun egentlig arbeider for en iransk fraksjon som ønsker å hindre noen fra å skaffe seg kjernefysisk materiale. Under et møte mellom Hurley og en iransk kontakt tar Ghost dem i bakhold. Han dreper den iranske kontakten, før han tar Hurley til fange. Ved ett av CIA sine hus i Roma blir Annika tatt av to Mossad-agenter, men Rapp avlytter bilen og frigjør henne. De finner det underjordiske hovedkvarteret som "Ghost" bruker til å bygge et atomanlegg. Rapp oppdager, og frigjør, en hardt skadet Hurley. Men Annika blir tatt til fange av Ghost, og hun dreper seg selv med Ghosts pistol før Ghost kommer seg unna. Rapp og Hurley må deretter forhindre Ghost sitt angrep, før terroristene rekker å slå til igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Dylan O'Brien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ https://www.imdb.com/title/tt1961175/fullcredits; besøksdato: 3. mars 2024.
  3. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 17. juli 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]