Vestre Strandgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestre Strandgate
Vestre Strandgate mot nordvest, Agder teater til høyre, Caledonien hotel til venstre.
Basisdata
NavnVestre Strandgate (259)
LandNorge
GAB-gatenr107990
StrøkKvadraturen, Sentrum
BydelKvadraturen/Eg
KommuneKristiansand
Kommunenr1001
TilstøtendeStrandpromenaden, Østre Strandgate, Kongens gate, Dronningens gate, Tollbodgata, Rådhusgata, Gyldenløves gate, Skippergata, Henrik Wergelands gate, Kristian IVs gate, Tordenskjolds gate

Kart
Vestre Strandgate
58°08′40″N 7°59′31″Ø

Vestre Strandgate (5-59, 2-42) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Gravane til rundkjøringen på Gartnerløkka hvor den møter E18 og løper videre i Rv9 (Setesdalsveien). Den er del av fylkesvei 471 fra rundkjøringen på Gartnerløkka til krysset med Dronningens gate. Fra Rådhusgata til Gravane har den to parallelle løp, et i forlengelsen av Fv471 og et som skiller containerhavnen fra blant annet Tollboden og Caledonien hotel. Med unntak av Vestre Strandgate 22 og 24, som er bygd i tre, er det murbygninger, fortrinnsvis av nyere dato, langs hele gateløpet.

Gaten har en rekke sentrale møteplasser og sentrumsfunksjoner i form av Caledonien Hotel, Agder teater, Fønix kino, Hotell Ernst, rutebilstasjon og jernbanestasjon. Gaten er forøvring preget av restauranter, pubber og serveringssteder, en del butikker og kontorer og et fåtall boliger.

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Langs gaten er flere park- og parkmessige anlegg med skulpturell utsmykning. I Gravaneparken finnes Skule Waksviks «To rådyr» i bronse, Kjell Nupens «Krukke» i keramikk fra 1994, Arne Nikolai Vigelands «Gutten og bjørnen» fra 1968 og «Sammenkrøkt» av Per Palle Storm som ble reist i 1945. Utenfor Caledonien Hotel er skulpturen «Seilskuteskipperen» plassert. Den ble laget av Nic Schiøll i 1970. Fasaderelieffet på Agder teater (mot Kongens gate) dekker 340 m² og er formet av Henrik Finne.

I Børsparken står Magnus Vigrestads «Barbarkvinne», satt opp i 1951, men skapt allerede i 1917. Skulpturen er regnet som hans beste verk, «vakkert, formfullendt og harmonisk i uttrykket». Skulpturen vakte oppmerksomhet med sin dristighet i form og uttrykk da den ble avduket. Utenfor havnelageretEuropakaia, som tidligere ble kalt Smits kai, står Anne Berit Nedlands bronseskulptur av Kong Olav V fra 1997. Ved Kristiansand stasjon stod tidligere fonteneskulpturen «Tjuvfiskeren» av Ingemund Berulvson. Den er laget i 1934 og satt opp i 1951. Den ble flyttet til Ravnedalen i 2015.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]