Dronningens gate (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dronningens gate
Kristiansand, Dronningens gate fra Vestre Strandgate.JPG
Dronningens gate mot nordøst fra Vestre Strandgate, til venstre Oskar Pedersens industrivarehus og skipshandel, til høyre parkeringshuset Parko.
Basisdata
NavnDronningens gate (299A)
GAB-gatenr228583
StrøkKvadraturen, Sentrum
BydelKvadraturen/Eg
KommuneKristiansand
Kommunenr1001
LandNorge
NavnebakgrunnNorske dronninger
TilstøtendeHavnegata, Vestre Strandgate, Markens gate, Kirkegata, Festningsgata, Holbergs gate, Kronprinsens gate, Elvegata, Lundsbroa


Dronningens gate
58°08′46″N 7°59′56″Ø

Dronningens gate (3-99A, 2-74) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Havnegata ved Vestre havn til Lundsbroa og er 980 meter lang. 86 eiendommer er matrikulert til gaten. Gaten hadde på 1700-tallet navnet Sandgaten.

I gatens forlengelse gir Lundsbroa forbindelse til Østerveien og Lund.

Tidligere var Dronningens gate en del av Vestlandske-, senere Sørlandske hovedvei, på 1900-tallet kjent som riksvei 40. Som kombinert handlegate og gjennomfartsåre hadde Dronningens gate sterk trafikkbelastning. Gaten er i dag del av fylkesvei 471 i Vest-Agder.

Henrik Wergeland, Camilla Collett og deres søsken ble alle født og bodde sine første leveår i Dronningens gate 21 frem til familien flyttet til Eidsvold. Boligen var et to-etasjes trehus som gikk med i bybrannen i 1892. Huset ble senere gjenreist med kopi av fasaden.

Gaten har karrébebyggelse i mur med unntak av nr 30, hvor Norges Bank hadde avdelingskontor i et bygg med parkmessig hage og smijernsgjerde. I parken finnes også bronseskulpturen «Løven Markus» fra 1978 av Arne John Vinje Gunnerud. Anlegget eies i dag av AVH Eiendom AS.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 58°08′46,3″N 7°59′57,3″Ø