Hopp til innhold

Rådhusgata (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rådhusgata
Kristiansand rådhus har adresse Rådhusgata 24 ved Øvre torv og huser bystyre- og formannskapssaler.
Basisdata
LandNorge
KommuneKristiansand

Kart
Rådhusgata
58°08′50″N 7°59′50″Ø

Rådhusgata (1-71, 2-58) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Havnegata ved Vestre havn via Nedre og Øvre torv til Otra ved gangbrua Christian Quartbroa. 92 eiendommer er matrikulert til gaten. Gaten har tidligere vært kalt Vestre Kirkegate og Sandgaten.

Rådhusgaten 1 er parken som kalles Børsparken med Handelens Hus på øvre del hvor Kristiansand Børs tidligere lå. Nr 2 er Ernst hotell. Ved Nedre torv ligger bygningen til tidligere Christiansand Sparebank (7, 9), folkebiblioteket (11) og Domkirken (13). Den forrige bibliotekbygningen var tegnet av Johan Keyser Frølich, ble påbygd med én etasje i 1914 og ble revet i 1978.

Den tidligere brannstasjonen som ligger ved Øvre torv er også tegnet av Keyser Frølich og ble bygget etter bybrannen i 1892. Den har nummer 18 og er i dag informasjonssenter for kommunen, Rådhuset som har gitt gaten navn er nr 24, ett av de to murhus som var oppført før bybrann og murtvang i 1892.

Videre er gateløpet, med unntak av Tinghuskvartalet og Kvadraturen skolesenter, dominert av trehusbebyggelse, i hovedsak av eldre dato.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]