Østre Strandgate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre Strandgate
Østre Strandgate, Kristiansand.jpg
Basisdata

Kart
Østre Strandgate
58°08′45″N 8°00′08″Ø

Østre Strandgate (1-75, 2-84) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Vestre Strandgate til Otra. 80 eiendommer er matrikulert til gaten.

Østre Strandgate er én av tre gater i Kvadraturen med utelukkende murbygninger. Gaten preges i første rekke av boliggårder og enkelte frittliggende villaer oppført i tiden etter bybrannen i 1892, men den har også enkelte forretnings- og kontorbygg av nyere dato. Flere av de opprinnelige gårdene hadde kontorer i 1. etasje og boliger i andre. Gaten huset tidligere Gerrads rederi, Hansen-Tangens rederi og Skjelbreds rederi. På sørsiden av gaten mot Østre havn og langs Strandpromenaden finnes Gravaneparken, Otterdalsparken, Retranchementet med Christianholm festning, Langfeldts almenning og Bystranda.

I en tverrgående gatestump i kvartalet mellom Holbergs gate og Kronprinsens gate som går ned til Christianholm båthavn og krysser Strandpromenaden er eiendommene matrikulert til Østre Strandgate, slik at også servicehuset i båthavnen har adresse Østre Strandgate (72).

Galleri[rediger | rediger kilde]