Kongens gate (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongens gate
Kristiansand, Kongens gate x Festningsgata.JPG
Kongens gate der den krysser Festningsgata
Basisdata


Kongens gate
58°08′44″N 8°00′00″Ø

Kongens gate (1-75, 2-76) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg. Gaten har sitt løp fra Vestre Strandgate til Otra. 78 eiendommer er matrikulert til gaten. Den er én av tre gater i Kvadraturen med utelukkende murbygninger.

Caledonienkvartalet mellom Vestre Strandgate og Havnegata og som er av nyere dato dekker to kvartaler og lukker gateløpet mot Vestre havn, noe som er et avvik fra den opprinnelige byplanen. I andre enden av gaten, mot Otra, sperres gateløpet delvis av en oppkjøringsrampe til en privat takparkeringsplass.

Agder Teaters bygning er matrikulert til Kongens gate 2. Dagens bygning er den tredje på denne tomten. De to tidligere teaterbygningen var eid av Det Dramatiske Selskab i Christiansand. Den første gikk tapt i brannen i 1892, den andre ble kondemnert og måtte rives i 1966. Bygningens fasade et utsmykket med et veggrelieff av Henrik Finne som ble innviet i 1976.[1]

I neste kvartal ligger det tidligere St. Josephs hospital og St. Ansgar kirke.

I Kongens gate 76 ligger Kasernen, en av Kvadraturens få frittliggende bygninger og som også har en tomt som dekker 2/3 av kvartalet. Bygningen er tegnet av Johan Keyser Frølich som var arkitekt for en rekke av murbygningene som ble oppført etter bybrannen i 1892. Også i gatens andre ende finnes en bygning av Frølich: Klubben (Vestre Strandgate 8).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Henrik Finne». Arkivert fra originalen 28. desember 2013. Besøkt 20. august 2012. 

Galleri[rediger | rediger kilde]