Tollboden (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tollboden i Kristiansand
Kristiansand regiontollsted
Tollboden
Generelt
StedKvadraturen i Kristiansand
Byggeår1827
EndringerTilbygget pakkhus i 1895
Arkitektur
ArkitektChr. H. Grosch
MaterialeTegl og sement
Beliggenhet
Kart
Tollboden
58°08′36″N 7°59′35″Ø

Tollboden i Kristiansand i Vest-Agder er en markant og representativ bygning nederst i Tollbodgata ved Vestre havn, men er matrikulert i Vestre Strandgate 21. Tollboden huser administrasjonen for Kristiansand regiontollsted i Tollregion Sør-Norge. Regiontollstedet er åpent for publikum mandag til fredag klokken 08:00 til 15:30.

Bygningskomplekset har kulturhistoriske og arkitekturhistoriske verdier og ble i 1937 administrativt fredet og er i 2013 fredet av Riksantikvaren. I begrunnelsen fremgår det

Formål: Formålet med fredningen er å bevare Kristiansand tollsted som et kulturhistorisk, arkitekturhistorisk og tollhistorisk viktig bygningskompleks fra 1800-tallet i norsk historie og i Kristiansands bybilde. Fredningen skal sikre bygningskompleksets arkitektur. Begrunnelse: Anlegget har kulturhistoriske og arkitekturhistoriske verdier som en formålsbygget tollbod fra 1827 tegnet av arkitekt Chr. H. Grosch, og med et tilbygget pakkhus fra 1895. Det framstår som et meget markant og representativ anlegg og et vesentlig innslag i Kristiansands bybilde. Tollboden ble administrativt fredet i 1934.

Riksantikvaren

I Tollbodgata bruker også et utested navnet Tollboden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]