Garderåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Garderåsen
Suburban construction at Garderåsen near Oslo.JPG
Utbyggingen av Garderåsen IV
LandNorge Norge

Garderåsen
59°56′43″N 11°09′18″Ø

Garderåsen er en ås ved Fetsund i Lillestrøm kommune i Viken fylke. På Garderåsen er det blitt bygget et boligområde som har ca. 2 000 innbyggere. Fra Garderåsen er det utsikt mot vest til Rælingen og Lillestrøm, mot sør til Svellet og Øyeren og sørøst til Fetsund og over Glomma mot vest. Bebyggelsen er dominert av eneboliger, men det finnes også rekkehus og blokker.

Utbyggingsfasene[rediger | rediger kilde]

Garderåsen er bygget ut i 4 faser, kalt Garderåsen I, II, III og IV. Garderåsen I-III omfattet bygging av omkring 650 boenheter fra 1984. Per juni 2011 ble Garderåsen IV bygget ut øverst og lengst inn på feltet med 123 boenheter, fordelt på småhus, tomannsboliger, lavblokker, eneboliger og leiligheter. Etter full innflytting på Garderåsen IV økte beboertallet på Garderåsen med omkring 680 personer.

Skoler[rediger | rediger kilde]

Garderåsen skole ligger på toppen av feltet og hadde 207 elever per 2010. Det er en barneskole med trinnene 1.-7. klasse. I tilknytning til Garderåsen ligger også Hovinhøgda skole. Det er en barnekole som hadde 311 elever per 2010. Hovinhøga ligger på samme nivå som Garderåsen skole på nasjonale prøver. Ungdomsskolen ligger over Glomma og heter Østersund ungdomsskole mens det ligger videregående skoler i Lillestrøm, 7 km unna og i Bjørkelangen, 31 km unna. Det går skolebusser til skolene som ikke ligger på Garderåsen.

Barnehager[rediger | rediger kilde]

Det ligger to barnehager på feltet. Ved Garderåsen skole ligger kommunale Garderåsen barnehage med 82 heldagsplasser fra 1,5 til 6 år. Ved krysset hvor Garderåsveien deler seg i to ligger Sommerly barnehage som er privat. Sommerly har 63 heltidsplasser fordelt på en småbarnsavdeling og tre vanlige avdelinger.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Det tar ca 10 minutter med bil til Lillestrøm og 20 minutter til Oslo sentrum. Toget bruker 21 minutter fra Fetsund stasjon som er den nærmeste jernbanestasjonen, inn til Oslo S. Garderåsen har bussforbindelse til Lillestrøm og Bjørkelangen. Etter ruteomleggingen i oktober 2014 er det i alle hovedsak buss 320 som betjener Garderåsen. Hver 10. minutt i rush-tiden og hver halvtime ellers går bussen strekningen mellom Garderåsen og Lillestrøm.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Fra Lillestrøm følger man riksveg 22, Fetveien, sørøstover med skilting mot Fetsund. Man ankommer da avkjøringen til Garderåsen etter 7 km. Etter 750 meter på Garderveien, fv 279, ankommer man krysset Garderveien/Garderåsveien hvor man tar til høyre. Mange mener at hus som ligger etter dette krysset ligger i Garderåsen.

Utbygging av veinettet[rediger | rediger kilde]

Fetveien over åkrene er en købelastet strekning i rushtiden. Situasjonen ble noe bedret da det kom 3+ fil mellom Hovindbakken og rundkjøringen på Tuen i 2007. Store forbedringer er imidlertid i vente da styringsgruppen for Oslopakke 3 i juni 2011, satte av 470 millioner kroner til firefelts motorveg mellom Isakbekken og Hovindbakken. Arbeidet med utbedringene ble påbegynt våren 2013 og er forventet ferdigstilt i desember 2015. Pr desember 2014 er arbeidet fortsatt i rute.

En ny tilførselsvei ned til Fetsund sentrum er også under planlegging. Her er tanken å forlenge Garderveien, fv. 279, i en alternativ trasè ned på nordsiden av Fetsund sentrum. Denne planen har imidlertid møtt motbør på grunn av funn av en sjelden sopp på en død trestokk i trasèen. I juli 2013 bestemte likevel Fylkesmannen at det fikk være grenser for hva som kunne stanse et veiprosjekt og godkjente veiprosjektet. Byggingen er likevel ikke begynt enda pr. desember 2014.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]