Zorba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zorba
orig. Zorba the Greek
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1964
Prod.landAmerikansk / Gresk
Lengde2 t. 22 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiMichael Cacoyannis
ProdusentMichael Cacoyannis
ManusforfatterMichael Cacoyannis
Basert påFortell Zorbas, fortell 
av Nikos Kazantzakis
MusikkMikis Theodorakis
SjeffotografWalter Lassally
KlippMichael Cacoyannis
Foran kamera
Hovedrolle(r)Anthony Quinn
Alan Bates
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere14. desember 1964 (Hellas)
17. desember 1964 (Los Angeles)
20. april 1965 (Norge)
Eksterne lenker

Zorba (orig: Zorba the Greek) er en gresk-amerikansk dramafilm fra 1964, regissert av Michael Cacoyannis. Den er basert på boken Fortell Zorbas, fortell : en folkelivsskildring fra Kreta, skrevet av Nikos Kazantzakis. Tittelrollen ble spilt av Anthony Quinn. Filmen ble nominert til syv Oscar-stauetter, og vant tre av dem: Beste kvinnelige birolle (Lila Kedrova), beste kinematografi (Walter Lassally) og Oscar for beste scenografi (Vassilis Photopoulos). Dansen Sirtaki, også kalt «Zorbas dans», ble gjort populær gjennom filmen. Dansen ble koreografert av Giorgos Provias, og var inspirert av den greske folkedansen hasapiko.

Handling[rediger | rediger kilde]

En scene fra filmen

Filmen handler om den gresk/britiske forfatteren Basil (Alan Bates), som planlegger å åpne en brunkullgruve på den greske øya Kreta. På veien treffer han på bonden og musikeren Zorba (Anthony Quinn), som blir med ham på ferden.

Basil (Alan Bates) er en halvt engelsk, halvt gresk forfatter oppvokst i Storbritannia bærer kjennetegn til en snerpete, middelklasse engelskmann. Han venter i Athens  havneby i Pireus på fastlandet i Hellas for å ta en båt til Kreta da han møter en gretten, men entusiastisk gresk-makedonsk mann og musiker ved navn Zorba (Anthony Quinn). Basil forklarer Zorba at han skal reise til en landlig kretisk landsby der hans far eier noe land i den hensikt å starte en brunkullgruve og kanskje kurere sin skrivesperre. Zorba forteller om sin erfaring med gruvedrift og overbeviser Basil om å ansette ham.

Da de ankommer Kreta tar de en bil til landsbyen hvor de blir møtt med entusiasme av byens fattige bondesamfunn. De innlosjerer hos en gammel fransk enke og kurtisane som heter Madame Hortense (Lila Kedrova) i sitt selvutnevnte «Hotel Ritz». Den fryktløse Zorba prøver å overtale Basil til å legge an på den mye eldre Madame Hortense, men han er forståelig nok motvillig, Zorba griper muligheten, og eablerer et forhold til Madame Hortense

I løpet av de neste dagene forsøker Basil og Zorba på å sette i gang den gamle brunkullgruven, men finner det uforsvarlig og gir det opp. Zorba har en idé om å bruke skogen i de nærliggende fjellene for tømmerhogst, selv om hans spesifikke plan er noe tvilsom. Landet eies av et kloster. Zorba besøker det og blir venn med munkene, skjenker dem så de blir beruset. Etterpå, da han kommer hjem til Basil begynner han å danse på en måte som forundrer Basil.

I mellomtiden blir Basil og Zorba introduksert til "Enken" (Irene Papas), en ung og attraktiv kvinne som er enke, og som ustanselig blir ertet av innbyggerne fordi hun ikke gifter seg på nytt, spesielt da en ung, lokal gutt er forelsket i henne, som hun har avvist flere ganger. En regnfull ettermiddag gir Basil henne sin paraply som hun motvillig tar imot. Zorba antyder at hun er tiltrukket av ham, men Basil, aldri sjenert benekter dette og nekter å ha noe med enken å gjøre.

Basil gir Zorba noen penger og sender ham av gårde til den store byen Khania hvor Zorba skal kjøpe kabel og annet utstyr for å sette igang hans store plan. Zorba sier farvel til Basil og Madame Hortense som er nå forelsket i ham. I Khania underholder Zorba seg selv på en kabaret og etablerer en kort romanse med en mye yngre danser. I et brev til Basil skriver han detaljert om sine bedrifter og forteller at han har funnet kjærligheten. Provosert av Zorbas tydelig uansvarlighet og sløsing med penger forteller Basil Madame Hortense at Zorba har sagt at han er forelsket i henne og har til hensikt å gifte seg med henne når han kommer tilbake. Hun blir i ekstase. I mellomtiden returnerer Enken Basils paraply ved hjelp av Mimithos (Sotiris Moustakas), landsbyens  idiot.

Da Zorba til slutt kommer tilbake med forsyninger og gaver blir han overrasket og provosert da han hører at Basil og Madame Hortense er sammen. Han spør også Basil om hvor han oppholdt seg kvelden før. Den kvelden hadde Basil gått til enkens hus, elsket med  henne og tilbragt natten der. Den korte samtalen kom etter store anstrengelser. En landsbyboer ser dem, ordet sprer seg, og den unge, lokale gutt som er forelsket i Enken blir nådeløst hånet for det. Neste morgen finner landsbyboerne kroppen hans ved sjøen hvor han har druknet seg av skam.

Guttens far holder en begravelse hvor alle i landsbyen deltar. Enken forsøker å komme ubemerket, men blir stengt fra å komme inn i kirken. Hun blir til slutt dratt ut på gårdsplassen og deretter slått og steinet av landsbyboere som holder henne ansvarlig for guttens selvmord. Basil er redd for å intervenere og ber Mimithos om å hente Zorba. Zorba kommer bare som en landsbyboer og en venn av gutten. Han trekker en kniv og forsøker å drepe Enken. Zorba holder den mye yngre mann og slår ham. De tror at situasjonen er under kontroll og Zorba ber Enken om å med å følge ham. Da tar den døde guttens far sin kniv og kutter stupen på enken. Hun dør med en gang, som og landsbyboerne forsvinner apatiske. Bare Basil, Zorba og Mimithos viser følelser over hennes død. Basil forteller om sin manglende evne til å gripe inn og Zorba beklager hennes død.

En regnfull dag som Basil og Zorba komme hjem finner de Madame Hortense ventende. Hun er sint på Zorba som hun mener gjør for liten fremgang med bryllupet. Zorba dikter opp en historie om at han hadde bestilt en hvit sateng brudekjole med perler og pyntet med ekte gull. Madame Hortense viser ham to gullringer som hun har kjøpt og foreslår at de nå forlover seg. Zorba prøver å stoppe, men blir tilslutt med stor iver enig til Basils store overraskelse.

Madame Hortense dør[rediger | rediger kilde]

En stund senere får Madame Hortense lungebetennelse, og de ser til henne på hennes dødsleie. Zorba sitter ved sengen sammen sammen med Basil. I mellomtiden har ordet spredd seg at en «utlending» er døende, og siden hun ikke har noen arvinger vil Staten vil ta alle hennes penger og eiendeler.

De desperat fattige landsbyboerne står utenfor hennes hotell, utålmodig ventende på at hun dør, slik at de kan stjele hennes eiendeler. To gamle damer går inn på rommet hennes og stirrer spent på henne, andre kvinner prøver å stjele, men Zorba klarer å skysse dem ut. I det øyeblikk hun dør kommer kvinnene tilbake til Madame Hortense soverom, også andre kommer for å stjele hennes verdisaker. Zorba forlater dem med et sukk. Hotellet blir ransaket og rundstjålet av skrikende og glade mennesker. Da Zorba kommer tilbake til Madame Hortenses soverom er rommet tomt, bortsett fra hennes seng (der hun ligger) og en fugl i bur. Zorba tar fugleburet med seg.

Til slutt har Zorba fått ferdig en forseggjort innretning til å transportere tømmer ned bakken. Det blir feiret med en fest hvor det serveres lam på spidd med hele landsbyen tilstede. Etter en prestens velsignelse gir Zorba signalet til start ved å skyte i luften. En tømmerstokk kommer susenede ned tømmerrennen i en urovekkende fart, blir knust, ødelegger og skader tømmerrennen. Zorba er fortsatt ubekymret, gir ordre til å sende en ny stokk. Denne farer i full fart rett i havet. Da blir landsbyboerne og presten engstelig og søker et skjulested. Zorba er uberørt og ber om en tredje stokk som akselererer nedover med slik fart at den ødelegger hele innretningen. Landsbyboerne flykter, forlater Basil og Zorba til seg selv.

Basil og Zorba sitter i vannkanten og spiser stekt lam. Zorba later som han spår fremtiden i noen benrester og sier han akter å reise til en storby og spør Basil direkte om hans planer og når han vil forlate stedet. Basil sier at det blir om noen dager. Zorba blir trist over Basils planer om en snarlig reise til England. Basil  ber Zorba å lære ham å danse. Zorba lærer ham sirtaki og Basil begynner å le hysterisk av det katastrofale utfallet. Historien ender med at begge menn entusiastisk danser sirtaki på stranden.

Inspirasjonen[rediger | rediger kilde]

 • Forfatteren har hentet ideen fra Alexis Zorba (Αλέξης Ζορμπάς), en fiksjonalisert versjon av gruvearbeider, George Zorbas (Γιώργης Ζορμπάς 1867-1942).[1]

Roller[rediger | rediger kilde]

 • Anthony Quinn som Alexis Zorba
 • Alan Bates som Basilikum
 • Irene Papas som Enke
 • Lila Kedrova som Madame Hortense
 • Sotiris Moustakas som Mimithos
 • Anna Kyriakou som Sjel
 • Eleni Anousaki som Lola
 • Yorgo Voyagis som Pavlo (som George Voyadjis)
 • Takis Emmanuel som Manolakas
 • Giorgos Fountas som Mavrandoni (som George Foundas)
 • Pia Lindström som bondejente (scener slettet)
 • George P. Cosmatos som Akne Møtt Gutt

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Simone Signoret begynte å filme rollen som Madame Hortense; Lila Kedrova erstattet henne tidlig i produksjonen.[2]

Filmen ble tatt opp på den greske øya Kreta. Spesielle steder omfatter byene Chania i Apokoronasregionen på Akrotiri halvøya. Den berømte scenen der det danses Sirtaki ble filmet på stranden i landsbyen Stavros.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en kassasuksess. De ble produsert på et budsjett på bare 783 000 dollar.[3] Den spilte inn ni millioner i amerikanske kinoer,[4], tjente 4,4 millioner dollar i USA i leieinntekter.[5] På verdensbasis var billettinntektene 9,4 millioner dollar ,[3]. Over hele verden spilte den inn brutto mellom 18,8 millioner og 23,5 millioner dollar. Det var den 19. høyest innbringende filmen i 1964.

Pris.[6] Vinner Anmerkning
Beste Bilde Mihalis Kakogiannis

Vinneren ble Jack L. Warner – My Fair Lady

Beste Regissør Mihalis Kakogiannis

Vinneren ble George CukorMy Fair Lady

Beste Mannlige Skuespiller Anthony Quinn

Vinneren ble Rex HarrisonMy Fair Lady

Beste Manus Basert på Materiale fra et Annet Medium Mihalis Kakogiannis

Vinneren ble Edward Anhalt – Becket

Beste Kvinnelige Birolle Lila Kedrova
Beste Art Direction (Svart-Hvitt) Vassilis Photopoulos
Beste Kinematografi (Svart-Hvitt) Walter Lassally

IFilmen fikk en 83% rating på Rotten Tomatoes.[7] På begge sider av Atlanterhavet, ble filmen rost og Anthony Quinn for beste spill. Han var elsket som Zorba, sammen med de andre stjernene, som blant annet gresk-fødte Irene Papas, som arbeidet sammen med Quinn på Kanonene på Navarone.

Kulturell innflytelse[rediger | rediger kilde]

Dansen på slutten av filmen, koreografert av Giorgos Provias kjent som "Zorba' s dans" og senere kalt Sirtaki, har blitt en populær klisjé av gresk dans

Filmens musikk av Mikis Theodorakis, spesielt den viktigste sangen, Zorbas, er godt kjent i populærkulturen. For eksempel er sangen blitt brukt på Yankee Stadium i mange år til å oppfordre publikum deltakelse i et potensial for rally av hjemmelaget. En nyinnspilling av Zorbas av John Murphy og David Hughes ble brukt i en scene i 1998 i Guy Richied film, Lock Stock and Two Smoking Barrels.[8]

En kortfilm laget i Skottland i 1999, Billy og Zorba, er om en mann som mener han er grekeren Zorbas.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]