Kanonene på Navarone (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kanonene på Navarone
orig. The Guns of Navarone
Generell informasjon
Sjanger Krigsfilmer - Thriller
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 22. juni 1961
Norge 1961
Lengde 158 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 16 år (1961)
Produksjon
Regissør J. Lee Thompson
Manus Alistair MacLean (bok)
Carl Foreman
Produsent Carl Foreman
Musikk Dimitri Tiomkin
Sjeffotograf Oswald Morris
Klipp Alan Osbiston
Medvirkende Gregory Peck
David Niven
Anthony Quinn
Annen informasjon
Filmselskap Columbia Pictures
Budsjett $6 millioner (est)
Eksterne lenker

Kanonene på Navarone (originaltittel: The Guns of Navarone) er en amerikansk actionthriller og krigsfilm fra 1961 med Gregory Peck, David Niven og Anthony Quinn i hovedrollene. Regi er ved J. Lee Thompson. Filmen er basert på Alistair MacLean bok Kanonene på Navarone, fra 1957.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1943: Et sabotasjeteam får et tilsynelatende umulig oppdrag: Å infiltrere en uinntakelig øy utenfor Tyrkia som er besatt av nazistene. Formålet er å ødelegge to enorme, langtrekkende kanoner som truer allierte skip og som derfor gjør det umulig å komme 2000 britiske soldater til unnsetning. Det hele utvikler seg til en kamp med tiden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til syv Oscar-statuetter i 1962 (blant annet for Beste Film), og vant i kategorien Beste spesialeffekter. Den vant samme år også to Golden Globes (Beste film og beste musikk). Filmen ble for det meste spilt inn på Rhodos.

Filmen ble en stor publikumssuksess da den gikk på amerikanske kinoer i 1961 og var den mest innbringende filmen det året.

I 1978 kom en oppfølger kalt Styrke 10 fra Navarone. Også denne var basert på en roman av Alistair MacLeans. Forøvrig hans eneste oppfølger i karrieren. Denne filmen fikk moderat suksess i forhold til Kanonene på Navarone.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]