Hopp til innhold

Xerox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xerox Corporation
Org.formAksjeselskap
BransjeInformasjonsteknologi, maskinteknikk
Etablert18. april 1906 (Rochester)
Datterselskap
6 oppføringer
Affiliated Computer Services
Xerox India
PARC[1]
Xerox (France)
Xerox (Canada)[2]
Rank Xerox
Eierandel iFUJI FILM Business Innovation
HovedkontorNorwalk
Connecticut
Rochester
New York
LandUSA
Produkt(er)programvare[3]
kontorautomasjon
datamaskin
hvitevare
kopimaskin
Grunnlegger(e)Joseph C. Wilson
Antall ansatte 136 500[4] (2010)
Omsetning18 045 000 000 USD (2015)[5]
Resultat488 000 000 USD (2015)[5]
Nettstedwww.xerox.com (en)
Kart
Xerox
41°08′42″N 73°25′42″V

Xerox Corporation er en amerikansk produsent av utstyr til dokumenthåndtering, grunnlagt i Rochester i New York i 1906. Xerox er verdens største leverandør av fotokopimaskiner. Xerox har sitt hovedkontor i Stamford i Connecticut. Xerox Norge har hovedkontor på Lysaker i Oslo.

Xerox het opprinnelig Haloid og fremstilte utstyr og papir til fotografi. I 1947 kjøpte Haloid retten til å utnytte xerografi, og i 1956 lanserte Copyflo det første produktet basert på xerografi. Haloid skiftet navn til Haloid Xerox og lanserte i 1959 Xerox 914, verdens første fotokopimaskin. Fotokopimaskinen ble en stor suksess, og i løpet av 1960-tallet vokste Xerox (som nå var firmaets navn) betraktelig.

I et forsøk på å dominere fremtidens teknologi (og marked) for kontorutstyr grunnla Xerox forskningssenteret Xerox PARC. Xerox PARC ble et av verdens viktigste sentre for forskning på IT og datateknologi, men Xerox har aldri lykkes i å dra nytte av epokegjørende oppfinnelser som Ethernet, laserprinter, Postscript, arbeidsstasjoner, grafisk brukergrensesnitt, m.m.

Produkter og marked

[rediger | rediger kilde]

Xerox' primære produkt har alltid vært kopimaskiner. Xerox hadde en rekke patenter som i starten ga firmaet nesten monopol på kopimaskiner. Produsentnavnet xerox ble derfor på engelsk et såkalt degenerert varemerke, det vil si et ord som ble brukt som betegnelse for alle tilsvarende produkter, altså for fotostatkopier og kopiering generelt. Maskinene ble for det meste utleid, noe som ga Xerox faste inntekter og en stor serviceorganisasjon.

Da patentene begynte å utløpe på 1970-tallet og 1980-tallet ble Xerox utsatt for stigende konkurranse fra især japanske selskaper. Xerox forsøkte å utvide sitt marked til å omfatte alt kontorutstyr, men med lite hell. Xerox lanserte for eksempel en serie moderne skrivemaskiner i en periode hvor tekstbehandling fikk overtaket, og de lanserte også en personlig datamaskin basert på 8-bit CP/M, samtidig som IBM var klar med sin mer avanserte PC.

Da Xerox i samme periode ble presset i konkurransen av japanske selskaper, som hadde lavere produksjonskostnader og høyere kvalitet, opplevede Xerox en periode med krise.

I 1980-årene og 1990-årene lykkes det Xerox å fornye sine produkter. De lanserte "digitale fotokopimaskiner", avanserte laserprintere, og systemer til håndtering av store dokumentsamlinger i digitalt format. Xerox gjenoppfant i denne perioden kopimaskinen som en kombinasjon av en avansert laserprinter og en skanner, med mulighet for å kople til en datamaskin. Dette ga for en tid Xerox et stort forsprang i forhold til konkurrentene. Xerox produserer idag også flatskjermer.

Finansskandale

[rediger | rediger kilde]

I perioden 20002002 ble det avslørt at Xerox (i stil med andre store virksomheter som Enron, WorldCom og Global Crossing) hadde drevet med kreativ regnskapsføring og dermed oppjustert sitt regnskap. Formålet var å lure aksjemarkedet til å tro at overskuddet var større enn det var i virkeligheten.

Xerox hadde bokført leasing-kontrakter med fullt beløp i året hvor man inngikk den enkelte avtale. Dvs. at man f.eks. bokførte en 4-årig leasing-kontrakt det første året. Xerox er ikke blitt dømt for dette, men har akseptert en bot på 10 millioner dollar uten å erkjenne at de har begått noen feil. Dette var en avtale som firmaet inngikk med SEC.

Struktur og navn

[rediger | rediger kilde]

I motsetning til de fleste multinasjonale firmaer er Xerox ikke en global virksomhet. I Asia opptrer Xerox som Fuji Xerox, et fellesforetak med japanske Fujifilm, og i Europa tilsvarende som Rank Xerox, et fellesforetak med engelske Rank Organisation.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ GRID-ID grid.482243.b[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GRID-ID grid.271921.e[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ National Software Reference Library[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ http://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2011/snapshots/451.html.
  5. ^ a b https://www.xerox.com/annual-report-2015/financial-highlights.html.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]