Withnail og jeg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Withnail og jeg
orig. Withnail and I
Generell informasjon
GenreKompisfilm, dramakomedie, LHBT-tematisk film
NasjonalitetStorbritannia
Utgivelsesår1987
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør(er)Bruce Robinson[1][2]
ManusBruce Robinson
Produsent(er)George Harrison, Paul Heller
MusikkLord David Dundas
SjeffotografPeter Hannan
Foran kamera
MedvirkendePaul McGann,[2] Richard E. Grant,[2] Richard Griffiths,[2] Noel Johnson, Ralph Brown[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapHandmade Films
DistributørNetflix
Premiere(r)1987
Eksterne lenker

Withnail og jeg (engelsk originaltittel Withnail and I) er en britisk spillefilm som ble laget i 1986 av filmselskapet Handmade Films. Den er skrevet og regissert av Bruce Robinson, og var skuespiller Richard E. Grants første rolle og skapte grunnlaget for hans senere karriere. Den har også fremragende prestasjoner fra Richard Griffiths som Monty, Paul McGann som Marwood og Ralph Brown som Danny. Filmen har gitt en mengde populære sitater.

I 2000 stemte leserne av filmbladet Total Film Withnail and I inn som den tredje beste filmkomedien noensinne. I 2003 navnga samme magasin filmen som den 13. beste britiske film gjennom tidene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller om livet til to kjempende skuespillervenner som holder til i et nedfallen georgiansk hus i Camden Town på grunn av at de er i finansielle vanskeligheter, og som beslutter å ta en ferie ute på landet. Filmen blir fortalt i første person av figuren som blir spilt av Paul McGann, navngitt i forbifarten som Marwood (fornavn Peter) og blir kun kreditert i rulleteksten som «& I».

Robinsons manuskript er stort sett selvbiografisk. Marwood er Robinson; Withnail er basert på en kamerat han delte et hus i Camden med – Vivian MacKerrell – som døde svært ung, og onkel Monty er løst basert på en uønsket oppmerksomhet han fikk fra en amorøs Franco Zeffirelli da han var ung skuespiller. Han levde i fattige kår og hadde plastposer som støvler, slik det blir framstilt i filmen. Robinson brukte fire eller fem år av livet på skrive manuskriptet som i filmen strekker seg over kun to uker.

På mange måter er filmen melankolsk og handler om avslutninger: Slutten på Withnail og Marwoods vennskap: slutten på 1960-tallet (filmen begynner med at King Curtis synger sangen A Whiter Shade of Pale – King Curtis ble myrdet i august 1971; Dannys tale om å selge hippieparykker i Woolsworths); den sannsynlige begynnelsen på slutten for Withnail/MacKerrell når han aller sist leser Hamlets monolog for en flokk ulver. Filmen er i tillegg delvis lagt til Camdens nedrivningsområder.

I filmen er det en sterk følelse at figurene frykter endring: Fra Withnail som henger på Marwood helt til slutten. Danny klager på at tiåret er slutt, og onkel Monty som syter over gledene i sin tapte ungdom og forbanner sitt liv. Figurene frykter endring og farene som vil komme med det nye og det usikre, men dypt inni seg aksepterer de at endring er uunngåelig. Filmen markerer slutten på en gylnen tid. På et punkt i handlingen sier Withnail at «Det er alltid tid for en drink!» hvor Marwood hastig svarer: «Nei, jeg har ikke tid!» Sistnevnte forteller ikke at han ikke har tid for en drink, men heller at han ikke har noe tid for ham mens han tidligere alltid hadde tid for begge deler. Ved å avslå drinken forteller han Whitnail at deres tid sammen er over.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Filmen kostet 1,1 millioner engelsk pund å lage. Bruce Robinson fikk ett pund for manuskriptet og 80 000 pund for regissere filmen. Han investerte 30 000 pund i filmen for ta opp bestemte scener, som reisen til fra Penrith, som Handmade Films ikke ville gi penger til.
  • En scene som aldri kom med i den endelige filmen involverte fekting mellom Marwood og Withnail. Førstnevnte vant.
  • I Storbritannia er det mulig å kjøpte to utgaver av filmen på DVD: en billigutgave som er akkurat som originalutgaven fra 1987, og en mer påkostet utgave som har betydelig forbedret billed- og lydkvalitet, foruten verdifullt ekstramateriale som dokumentar. Den kostbare er merket med «special features» på baksiden av omslaget.
  • Etter å ha spist poteter som Whitnail gravde opp kan Marwood bli sett lesende en bok med tittelen «Journey's End» (Reisens slutt). Mens dette kan bli tolket som et tegn på det som skal skje med paret, er det også et element med filmen i seg selv; en av figurene er en upålitelig alkoholiker som kommer i konflikt med en kamerat og en av figurene dør, etterlater de andre til å møte krigen alene. På samme måte kan man påstå at Marwood etterlater Withnail å møte resten av livet sitt alene.
  • Paul McGann var ikke førstevalget i rollen som I. På samme måte som Harrison Ford i rollen som Han Solo, ble McGann bedt om å lese teksten til en av de andre prøveskuespillerne, og da tok det ikke lang tid før produksjonsteamet skjønte at de hadde funnet figuren I.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0094336/; besøksdato: 22. juni 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.bbfc.co.uk/releases/withnail-i-film; besøksdato: 22. juni 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]