Richard Griffiths

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Richard Griffiths
BAFTA 2007 (387023768).jpg
Født 31. juli 1947
Thornaby-on-Tees
Død 28. mars 2013
University Hospital Coventry
Utdannelse Manchester Metropolitan University
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Laurence Olivier Award, Theatre World Award, Drama Desk Award, Tony Award for Best Actor in a Play, offiser av Den britiske imperieordenen

Richard Griffiths (født 31. juli 1947 i Thornaby-on-Tees, England, død 28. mars 2013) var en britisk skuespiller.

Begge foreldrene var døve, så Griffiths lærte tegnspråk i oppveksten for å kunne kommunisere med dem. Han utviklet også et øre for dialekter, som har gitt ham flere etniske roller. I barndommen forsøkte han å rømme hjemmefra ved flere anledninger. Griffiths sluttet på skolen da han var femten år gammel, og han jobbet en stund som portvakt, inntil sjefen hans overtalte ham til å begynne på skolen igjen. Han bestemte seg for å ta dramatimer ved Stockton & Billingham College, en beslutning som endret livet hans for alltid.

Etter han var ferdig utdannet, fikk Griffiths en jobb i BBC Radio. Han arbeidet også i små teatre, både som skuespiller og manager. Han arbeidet seg tidlig opp et rykte som Shakespear-«klovn», og portretterte både Henrik VIII og flere andre karakterer på morsomme måter ved Royal Shakespeare Company.

Han bosatte seg i Manchester og begynte å få flere store hovedroller i teaterstykker. Han begynte å opptre i fjernsynet og fikk så sitt store filmgjennombrudd i It Shouldn't Happen to a Vet (1975).

Griffiths ble i 2008 utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for sin innsats for teaterkunsten.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Fjernsynet[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Royal Hall fund-raiser made MBE», BBC.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]