Wikipedia:Underprosjekter/Norske gater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Underprosjektside for norske gater. I Norge er det mange typer veier, gater o.a. Her er det viktig at vi får standardisert mest mulig. Dette underprosjektet vil i første omgang ta for seg bygater.

Deltagere[rediger kilde]

meld deg på!

Deltagere – Boks til bruk på brukerside[rediger kilde]

Bruk malen {{Wikipedia:Underprosjekter/Norske gater/Brukerboks}} for å lage boksen:

gate Denne brukeren er med på Underprosjekt/Norske gater.

Dugnad des. 2014 og fremover[rediger kilde]

Flere artikler om gater i Oslo har referanse med en Oslo Kommune - Alle gater med husnummer / død lenke til tidligere adresseoversikt. Referansen må byttes ut med Oslo Kommune - Alle gater med husnummer / fungerende lenke. Når man gjør det kan man samtidig legge til annet som evt. måtte mangle i artikkelen, som f.eks. koordinater, byline el.lign.

Artikler som bruker den gamle lenken listes opp i denne oversikten. (168 131 igjen per 30. des. 2014)

Dessverre er dette arbeidet forgjeves etter at Oslo kommune la om sine nettsider 13.-15. februar 2015. P.t. kan jeg ikke se at denne informasjonen er tilgjengelig noe sted hos kommunen, og mye av historikken mht. navnebeslutninger er også borte (samt mye annen ifnromasjon som vi har lenker til) – om ikke annet i den forstand at søkeroboter ikke har funnet frem til aktuelle dokumenter i det nye systemet. Det kan bli mye arbeid å få orden på dette, og alternative løsninger bør nok vurderes. Vinguru (diskusjon) 23. feb. 2015 kl. 15:32 (CET)
Dette viser viktigheten av å bruke arkiv-funksjonaliteten slik at vi har kopier. Adressen nevnt over finner man på archive.org, for eksempel http://web.archive.org/web/20090907061137/http://www.oslo.kommune.no/dok/felles/div/bydeler/nye/alfabetisk/adresseoversikt.asp (siste fungerende arkivering på denne siden). Det er utrolig dårlig arbeid av Oslo kommune når de bare fjerner stoff slik uten å legge på en redirect eller en passende kode for utgåtte sider. Egentlig ganske skremmende dårlig (de kunne benyttet verktøy som dette [1] el.l. … ). Nsaa (diskusjon) 23. feb. 2015 kl. 17:54 (CET)
Genialt. Flott arbeid. Får gjennomgå noen oppslag etterhvert. Denne er grei å lenke til? Vinguru (diskusjon) 23. feb. 2015 kl. 18:33 (CET)

Bygater[rediger kilde]

Navnekonvensjon[rediger kilde]

Arbeidet med å flytte artikler til navnekonvensjon Gatenavn (sted, fortrinnsvis kommune) er nå i gang. Begynner med Oslo, tar artiklene alfabetisk. Her er noe som må tas senere:

Andre steder[rediger kilde]

Ønskeliste[rediger kilde]

Før opp gater som vi først bør gripe fatt i her. Gjerne med en begrunnelse om hvorfor (kjente bygninger o.a.)

Oslo[rediger kilde]

Fotoønskeliste[rediger kilde]

Hvilke gater, plasser, etc bør først få lagt til et bilde eller flere. Legg inn malen {{trenger bilde}} på gatens diskusjonsside. Da vil artikkelen fremkomme i kategorien Kategori:Artikler som trenger bilde.

Kart[rediger kilde]

Man kan legge til kart over gaten vha. OpenStreetMap. Bruk dette.

Oslo[rediger kilde]

Fullførte[rediger kilde]

Bruk offisiell skrivemåte på gatenavn[rediger kilde]

Wikipedia på bokmål og riksmål skal etterstrebe å bruke offisiell rettskrivning på gatenavn, men der kilder og almen litteratur sier annet kan den formen velges.[1] Statens Kartverk har full oversikt over alle gater i hele Norge i sitt Norgesglass (krever IE eller Opera ser det ut til – bruker du Firefox kan du laste ned vedlegget IE Tab).

Data fra Norgesglasset er hentet fra kartverkets database SSR (Sentralt Stadnamnregister).

Det samme gjelder Geonorge.no. Fra denne databasen kan man hente ut lister (f.eks. per kommune) over alle gatekoder og -navn. Velg først «Vis Kommune», velge aktuell kommune, så vil lenkene til høyre «Gatenavn med gatekoder fra GAB Pr 03.nov 2005» inneholde en tekstfil med den angitte informasjonen.

Fra VisVbase kan man nå hente ut lister over gatekoder og -navn fra GAB. Trykk først «Vis kommune», fyll ut og velg aktuell kommune, og trykk så «Vis oversikter». Her ligger fullstendig oversikt og lister med avvik og endringer.

Like gatenavn[rediger kilde]

Når man ønsker å opprette en vei nr. 2 som har samme navn som en gate i annen by, flytter man først den opprinnelig artikkelen fra gatenavn til gatenavn (kommune) og deretter oppretter en automatisk pekeside i gatenavn som peker til sider av typen gatenavn (. Se f.eks. Dronningens gate. Deretter opprettes selve artikkelen gatenavn (kommune nr2). Vet man at det finnes mange tilsvarende gater i andre kommuner (og disse vil få en artikkel), kan det være greit å opprette pekersiden med en gang slik som for Parkveien (som p.t. kun peker til Parkveien (Oslo)).

Mal[rediger kilde]

Det må utarbeides en standardisert mal som kan benyttes for alle bygater. Per i dag er det opprettet en mal:{{Infoboks_gate}} som i utgangspunktet ble satt opp for Oslo, men skal kunne brukes for alle gater i norske byer.

Kategori[rediger kilde]

Alle gater må kategoriseres i

Innhold[rediger kilde]

Veier skal alltid inneholde geografisk lokasjon, a.la. veien ligger i område i kommune, og veien starter i vei1 og slutter i vei2. Videre skal gaten ha minst et gatenummer. f.eks. Vei 2749 (Oslo) ikke får en egen artikkel. Har ikke gaten gatenummer er det kanskje noe som kan plasseres i «Steder i»-kategorien (f.eks. Kategori:Steder i Oslo)

Noen punkt på innholdslisten i en gateartikkel (k-krav, ø-ønske)

  • (k) – infoboks med relevant informasjon, se {{Infoboks_gate}}
  • (k) – geografisk plassering
  • (k) – gaten skal ha husnummer
  • (ø) – Husnummer fra til (innen hvert område, se f.eks. Kongsveien)
  • (ø) – bilde, se f.eks. Brannfjellveien
  • (ø) – gatenavnets opprinnelse og år/dato for vedtak i kommune
  • (ø) – kjente bygninger (gatenummer), se f.eks. Solveien

+++

Omfang[rediger kilde]

Det er viktig å presisere at ikke alle gater er inklusjonsverdige. Det må finnes materiale som kan verifisere opplysningene gitt i artiklene (se WP:V og WP:K). Dvs. at det må eksistere en kilde som stoffet er hentet fra ut over lister (for Oslos del holder en kilde som Oslo byleksikon. For veldig mange kommuner finnes det ikke slike kilder, og dermed kan man ikke automatisk opprette artikler om alle gater).

Oslo[rediger kilde]

For Oslos del er målet å dekke alle gater med husnummer, helt ned til små gater som Ekebergstien (omfang/begrensning har vært diskutert en del tidligere).

I Oslo er det 2383 gater med husnummer. Per i dag er noen av disse skrevet Kategori:Veier i Oslo (+ noen riksveier) og her er hele listen Liste over Oslos gater.

Per 2007-06-07 er det skrevet 274 artikler i Kategori:Veier i Oslo. Dvs. ca. 11,5 % av Oslos 238X gater med gatenummer.

Bergen[rediger kilde]

I Bergen er det 1893 gater med GAB-nummer. Per i dag er noen av disse skrevet Kategori:Veier i Bergen (+ noen riksveier) og her er hele listen Liste over Bergens gater

Kilder[rediger kilde]

SSR har oversikt over alle offisielle gatenavn i databasen VisVbase – Velg ønsket kommune og lenke «Gatenavn med gatekoder, fra GAB. Pr.03.nov.2005.».

For Oslos del har vi følgende kilder som er gode å benytte

For Bergen:

For Trondheim:

Stavanger har detaljert online-info tilgjengelig om byens ca. 1380 gater

Tromsø

Tønsberg:

Veier[rediger kilde]

Se også[rediger kilde]

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ Dette gjelder ofte riksmålsformer av gatenavn som på 50-tallet fikk radikale former som er fremmed i en riksmålskontekst

Eksterne lenker[rediger kilde]