Tanum kirkevei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tanum kirkevei er en gammel middelaldervei som førte til Tanum kirke. Veien er enkelte steder i bruk i dag og den er der fredet. Den følger høydedraget på Tanumplatået mellom gårdstunene og gamle gravhauger. Opprinnelig førte veien til Ringerike.

Veien over Tanum- og Jarenplatået er ett av mange gamle veifar til Ringerike. Traséen fra Åstadbakken ved Askergrensen til Skui grendehus, vurderes som middelaldervei og nesten hele strekningen er formelt vernet. Vernebestemmelsene inkluderer gamle tun og eldre bebyggelse langs veien. Høydedraget veien følger, er ett av Bærum kommunes fem større, sammenhengende landbruksområder. Det regnes dessuten som ett av seksten særlig viktige kulturlandskapsområder i Oslo og Akershus.

I vest danner Ringsåsen og Svartoråsen en mektig vegg over Stovivannet. Fra Sand skråner det gamle veifaret ned mot Skui grendehus og blir borte i unnarennet på hoppbakken. I gamle dager krysset veifaret Isielven og fortsatte på den gamle veien til Bjørum. Traséen har vekselvis grus- og asfaltdekke, og fra Butterudveien til Stovi går den på natursti gjennom skogen. Flere steder flankeres den av askekaller, som minner oss om den gang man brukte ask som tilleggsfór til husdyrene. De mest iøyenfallende kulturminnene på Tanumplatået er, foruten Tanum middelalderkirke, de gamle gårdstunene og det vakre kulturlandskapet med de store gravhaugene, som arkeologene har datert til bronse - og jernalder. Den som er våken for det, vil også finne gamle dyrkningsspor og rydningsrøyser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]