Kvasir (søketjeneste)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kvasir (søkemotor))
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvasir
URLhttps://www.kvasir.no/
Kommersielt?Ja
Type nettstedSøkemotor
Krever registreringNei
Tilgjengelige språkNorsk
EierScandinavia Online AS
Lansertapril 1995
Nåværende statusAktiv

Kvasir er en norsk søketjenesteInternett som viser treff fra flere kilder samtidig, blant annet nettsøk, bildesøk og nyhetssøk, sistnevnte med 2800 norske nyhetskilder fra norske nettaviser og nettsteder med nyhetsarkiv. Fra tjenesten ble lansert i 1995 har norske brukere vært i fokus for utviklingen, for å være et alternativ til internasjonale søkemotorer.

Via Gule sider, som leveres av Eniro AS, får man også treff i firmaer, personer og kart. Kvasir viser søketrender tilbake til 2006, hvor man kan se statistikk av de mest populære søk. Nøkkelhullet er en tjeneste som i sanntid gir seerne en kontinuerlig strøm av hva folk søker på. Forretningsmodellen er basert på distribusjon av sponsede lenker.

Kvasir er en av få ikke-engelskspråklige søkemotorer. Bare fire andre land i verden har en søkemotor som er tilpasset egne nasjonale forhold. Kvasir samler ikke inn informasjon om brukernes søkeatferd for å tilpasse søkeresultatet.

Navnet Kvasir kommer fra norrøn mytologi og guden Kvase, som ble skapt av vaner og æsers spytt og var så vis at han kunne svare på alt han ble spurt om.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kvasir ble opprettet påsken 1995 under det såkalte «Påskemøtet» av ansatte i Oslonett i Forskningsparken. Ideen ble konseptuert av Oslonetts webansvarlige Steinar Kjærnsrød og en skisse ble programmert av Gisle Aas i løpet av få timer. Den ble utviklet etter modell av Yahoo som var en tematisk emnekatalog. Den originale koden levde med små endringer fram til et stykke ut i 1996.

Oslonett ble kjøpt opp av Schibsted ASA september 1995. På dette tidspunktet var nesten alle søkemotorer innrettet som tematiske lenkeguider, ev. med søkemuligheter inn i egen katalog og den informasjonen man fant det for godt å lagre om oppføringene i katalogen – såkalt metainformasjon. Kvasir var i starten organisert på denne måten, men ble etter hvert utvidet med mer generelle søkefunksjoner. Kvasir hadde emnekatalog/temaguide helt frem til 2010. Da ble det besluttet å legge ned denne, da nettsøket for lengst hadde overtatt overfor lenkeguider.

I 1997 fusjonerte Schibsted ASA og Telenor ASA sine internettsatsinger, Schibstednett og portalen SOL - Scandinavia Online AS så dagens lys. Kvasir ble en viktig tjeneste for SOL. I oktober 1999 startet Ingrid Støver Jensen som leder for Kvasir. Året etter ble den globale indeksen Alta Vista byttet ut med FAST, og samme år vant Kvasir Gulltaggen for Beste brukervennlighet.

Firmasøk ble lansert 9. mai 2000 og skulle rendyrke emnekatalogen som en redaksjonell katalog, og trekke ut firma i en egen kommersiell katalog. Firmasøk var samtidig redaksjonelt kontrollert for å sikre at innholdet hadde god kvalitet. Det fantes ikke mange firmaer med nettside på denne tiden og mange av nettsidene hadde dårlig brukervennlighet.

Året etter ble Scandinavia Online kjøpt opp av svenske Eniro AB.

I 2003 byttet Kvasir indekset fra FAST til Google. Sponsede lenker ble innført første gang i 2005. I mai 2007 startet reklamekampanjene «Det brennende håret» ,»Kva sir du?» og «Brunosten», laget av Try reklamebyrå.

Sammen med den russiske søkemotoren, Yandex, arrangerte Kvasir NM i Nettsøk to ganger, henholdsvis i 2006 og 2008.

I 2008 ble Kvasir Junior lansert som en ukommersiell søketjeneste for barn. Søketjenesten, som bestod av et eget index basert på redaksjonelt utvalgte nettsider, var særlig tilpasset barn mellom 6 og 12 år.

Våren 2009 ble Kvasir lansert med nytt design og ny logo, hvor tjenestene i søkeresultatet var satt sammen av moduler. Sosialt søk, Bloggsøk og Søketrender ble lansert. Nytt slogan var «En smartere måte å søke på» og ble også presentert gjennom en reklamekampanje.

2010 vant Kvasir igjen Gulltaggen, denne gang for Beste informasjonsnettsted/tjeneste. Firmasøk ble lagt ned i februar 2011 og det ble satset fullt og helt på Sponsede lenker som forretningsmodell.

I 2011 ble Kjendissøk lansert som en modul som viser informasjon om norske kjendiser. I 2012 ble Kvasir lansert i en tilpasset versjon for mobiltelefon.

I januar 2013 ble Kvasir overtatt av Scandinavia Online AS og Johan Winje ble produktsjef.

Kort tid etter dette ble Kvasir Jr erstattet av en ny tjeneste for barn, Kvasir Barn og Ung. Tjenesten er basert på Kvasirs nettsøk, men med familiefilter som standard og med elementer fra Sols barnesider Sol Barn og Ung.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]