Hopp til innhold

Salem kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fasaden til riksabbediet Salem
Utstrekningen til riksabbediet Salem per 1648

Salem kloster ligger i Baden-Württemberg (sydvest i Tyskland) i kommunen som den har gitt navn til. Det var et betydningsfullt riks- og territorialabbedi, men ble sekularisert i 1803. I dag rommer det forhenværende klosteret den berømte internatskolen Schule Schloss Salem, som ble grunnlagt i 1920.

Klosteret ble grunnlagt i 1138 av cistercienserordenen og fikk det bibelske navnet Salem. Det ble etter kort tid riksumiddelbart, dvs. direkte underlagt den tysk-romerske keiseren. I 1178 ble klosteret også på det kirkelige plan uavhengig ved at pave Alexander III stilte det direkte under Den hellige stol. Inntil da hadde klosteret ligget under overhøyheten til biskopen av Konstanz.

Klosteret ble usedvanlig velstående og mektig og fikk stor betydning i regionen. Mellom 1285 og 1425 ble den høygotiske katedralen i Salem oppført. 1595 fikk abbediet generalvikariatet over alle cistercienserklostre i Syd-Tyskland, og 1637 fikk det som følge av en traktat med huset Fürstenberg også grevskapsrettighetene og dermed den fulle suvereniteten over området.

I det 17. århundre opplevet klosteret tilbakeslag. Tredveårskrigen bragte død og ødeleggelser i området. 1697 ødela en brann ikke bare de fleste bygningene, men også mange av abbediets kunstskatter. I tiden etter oppstod dagens bygninger, bygget i barokkstil av byggmester Franz Beer fra Vorarlberg, og riksstiftet opplevet en glansfull renessanse.

Klosterets ble opphevet med sekulariseringen under Napoleonskrigen i 1803, da territoriet falt til markgrevskapet Baden. På dette tidspunktet hadde abbediets totalt 6 000 undersåtter fordelt på 330 km² spredte besittelser i Schwaben.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]