Wessel Freytag von Loringhoven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wessel Freytag von Loringhoven
Født22. nov. 1899Rediger på Wikidata
Kurland
Død26. juli 1944Rediger på Wikidata (44 år)
Mamerki
Hengning
BeskjeftigelseMilitært personell, offiser, motstandskjemper, soldat Rediger på Wikidata
FarReinhard Ernst Baron Freytag von Loringhoven
NasjonalitetDet tyske riket
TroskapLatvias flagg Latvia 19191922
Tysklands flagg Weimarrepublikken til 1933
Tysklands flagg Tyskland 19331944
Tjenestetid19221944
Militær gradOberst
EnhetLatvias flagg Latviske hæren
Reichswehr Reichswehr
Wehrmacht Heer Wehrmacht Heer
Deltok iAndre verdenskrig
Våpenskjold
Wessel Freytag von Loringhovens våpenskjold

Wessel Freytag friherre von Loringhoven (født 10. novemberjul./ 22. november 1899greg. i Kurland i dagens Latvia, død 26. juli 1944 i Øst-Preussen) var en tysk baltisk oberst i Wehrmacht under andre verdenskrig. Han deltok i motstanden mot Hitler og var en venn av Claus Schenk greve von Stauffenberg, en av de mest sentrale i den militære motstanden. Han deltok i det mislykkede 20. juli-attentatet og valgte å begå selvmord fremfor å bli tatt.

Loringhoven var av gammel tysk baltisk adelig familie som utvandret til området fra Westfalen1400-tallet, og han var fetter av Bernd Freytag baron von Loringhoven. Han vokste opp i dagens Latvia og da landet ble selvstendig i 1918, ble han offiser i den latviske hæren. I 1922 dro han til Tyskland for å gå inn i den tyske hæren under Weimar-republikken. Slik oppnådde han tysk statsborgerskap.

Han sympatiserte opprinnelig med deler av den nasjonalsosialistiske bevegelsen, men endret standpunkt etter De lange knivers natt. Etter å ha deltatt i Felttoget i Polen i 1939 og operasjon Weserübung, opplevde han den brutale krigen på Østfronten, og ble aktiv i den konservative motstanden mot Hitler og hans regime.

I 1943 ble Loringhoven knyttet til den tyske overkommandoen, dels ved hjelp av admiral Wilhelm Canaris, et annet medlem i motstandsgruppen mot det nasjonalsosialistiske regimet.

I sin stilling fikk Loringhoven anledning til å sikre seg ikke-registret engelsk sprengstoff, og dette ble benyttet under 20. juli-attentatet mot Hitler, men Ernst Kaltenbrunners nitide undersøkelser fant forbindelsen til Loringhoven, og med sitt kjennskap til de forhørsmetoder han ville bli utsatt for, begikk han selvmord rett før han ble arrestert. Hans kone ble holdt fengslet sammen med andre slektninger og barna utplassert andre steder i Tyskland fram til slutten på krigen i mai 1945.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]