Wergeland-Halsvik
Wergeland-Halsvik AS var en bedrift lokalisert i Sløvåg i Gulen kommune. Bedriften var det største industriselskapet i Gulen.
Bedriften Wergeland-Halsvik AS lå innenfor konsernet Wergeland Holding, sammen med Fjordgass AS og Repparfjord Eiendom AS. Sistnevnte er lokalisert i Hammerfest kommune i Finnmark. Under Wergeland Holding fantes også de deleide selskapene SF Gass AS, Safeport AS og Solund Verft AS. Wergeland-Halsvik var også eiere av Eivindvik Fjordhotell.
Aktiviteter
[rediger | rediger kilde]Bedriften hadde stor variasjon i aktiviteter, men de kunne deles opp i tre grener: Betong, maritime aktiviteter og farlig avfall.
Betong
[rediger | rediger kilde]Selskapet produserte ulike typer betongblokker, kantstein, såkalte «kommunalvarer» (betongrør og ulike kumme-deler), ferdigbetong og parkstein. Selskapet drev også med muring, og hadde det største steinknuseverket i Nord-Europa. (Se: Halsvik Aggregates.) Dette eksporterte knust stein til mange land i Europa. Selskapet hadde sitt eget merke for produksjon av takstein, nemlig Wergeland Takstein.
Maritime aktiviteter
[rediger | rediger kilde]Wergeland-Halsvik sendte fraktebåter langs hele kysten. Det hadde lang erfaring med å frakte materiell og annen last til og fra oljebasene. Ellers hadde det taubåter tilgjengelig, og drev kabelfergen mellom Masfjordnes og Duesund i Masfjorden kommune.
Farlig avfall
[rediger | rediger kilde]Selskapet hadde en egen avdeling for å håndtere farlig avfall. Dette var særlig avfall fra oljeproduksjonen i Nordsjøen. Det hadde et moderne forbrennings- og renseanlegg for oljeholdig avfall. Siden 1991 var selskapet fast leverandør av denne tjenesten for Norsk Hydro.
Wergeland-Halsvik AS hadde rundt 60 ansatte i 2009.
Historie
[rediger | rediger kilde]Selskapet ble startet av faren til Hans Wergeland, Trygve Wergeland, som oppdaget at det var store sandforekomster på gården sin, Steine ved Halsvik. Han begynte derfor med sementproduksjon med Halsvik Cementstøperi i 1955. Da barna vokste opp, begynte de å arbeide i fabrikken. Hans Wergeland tok over som daglig leder i 1962. I 1964 utvidet de til å også produsere sementrør og veisikringer. I 1979 startet de med produksjon av takstein, og utvidet til 30 ansatte.
Rundt 1987 ble bedriften flyttet fra Halsvik til Sløvåg, der en ny taksteinfabrikk ble tatt i bruk i 1990. I 1992 åpnet anlegget for oljeholdig avfall, og i 1994 opnet steinknuseverket. I 1996 overtok Wergeland Holding det konkurstruede Solund Skips Service AS (i dag Solund Verft AS), i 1999 ble de eiere av Eivindvik Fjordhotell, og i 2001 startet de driften av kabelfergen Masfjordnes-Duesund.
I november 2006 feiret selskapet 50-årsjubileum for betongproduksjonen, og i den forbindelse fikk Hans Wergeland Kongens fortjenstmedalje i gull.
Styreledere i firmaet var Hans Harry Wergeland og Jan Gunnar Strand. Daglig leder var Reidun Katrine Halland.
Miljøproblematikk
[rediger | rediger kilde]- I mai 2009 gikk miljøvernminister Erik Solheim til angrep på Wergeland-Halsvik i fjernsynsprogrammet Brennpunkt på NRK. Han uttalte at "Dette er et firma med en rufsete fortid, med mange påpekinger ved tidligere oppdrag, med andre ord et firma en ikke uten videre kan stole på. Derfor har jeg gitt streng instruks til strålevernet om at det må vere hyppige kontroller, og det må være uanmeldte kontroller." Daværende daglig leder i firmaet, Lars Hellandsjø, svarte på dette at Solheim hadde uttalt seg på for dårlig grunnlag.
- 24. mai 2007 skjedde en eksplosjonsulykke hos selskapet Vest Tank (nå: Alexela). Dette selskapet ligger også i Sløvåg, men hører ikke under Wergeland Holding. I mars 2010 meldte NRK at de siste 56 tonnene avfall etter Vest Tank-ulykken, ble brent opp av Wergeland-Halsvik. Alexela hadde noen uker tidligere meldt at nå var siste rest av avfallet sendt med en tankbåt til Tyskland, men ifølge NRK hadde ikke alt avfallet blitt med. Samme dagen som dette ble meldt, sa Lars Hellandsjø opp jobben sin, men uten å oppgi grunnen til det.
Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, meldte Wergeland-Halsvik til Økokrim på bakgrunn av dette. Wergeland-Halsviks svar på beskyldningene var at avfallet som ble brent, var deres eget, men blandet med avfall fra Alexela. De kunne vise til brev til miljødirektoratet som beviste dette, og mente at NRK hadde overdrevet.
I april 2010 overtok Reidun Katrine Halland som ny daglig leder i Wergeland-Halsvik AS.
I 2011 ble Wergeland–Halsvik AS fisjonert i to selskaper, og Wergeland AS ble skipet ut som eget produksjonsselskap.[1]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Historikk Arkivert 6. oktober 2014 hos Wayback Machine.