Trygve Wergeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trygve Wergeland
Født14. mars 1909Rediger på Wikidata
Død29. mai 1979Rediger på Wikidata (70 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Trygve Hansson Wergeland (født 14. mars 1909, død 29. mai 1979) var en bonde og industrigründer fra gården Steine ved Halsvik i Gulen kommune.

Unge år[rediger | rediger kilde]

Som ung reiste Trygve Wergeland til Calgary i Canada, men vendte tilbake til Steine i Gulen igjen i 1929. I 1934 fikk Trygve skøyte på farsgården.

I 1930-åra begynte Wergeland å engasjere arbeidsfolk som reiv og klargjorde tomter i Bergen. Dei ble kalt ”Wergelandsgjengen” og var kjent for å være tøffe og effektive. Dette fortsatte han med frem til annen verdenskrig kom til landet i 1940.

Trygve Wergeland giftet seg i 1937, og han og kona fikk seks barn sammen. Ett av dem var Hans Harry Wergeland.

Sementproduksjon[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1939 kjøpte han seg lastebil, og fikk kjøpt skøyte på nabogården til Steine i 1944. I 1947, da Wergeland var i gang med å bygge ny låve på gården, oppdaget han store sandforekomster på Steine. Dette kom godt med for å blande betong som dei trengte til låven, og utviklet seg etter hvert til det som skulle bli bedriften Halsvik Cementstøperi.

I 1955 startet han offisielt med produksjon av sementstein. Utstyret ble stadig forbedret etter hvert som produksjonen og økonomien økte. Han startet å bygge om låven på Steine til installering av betongblokkproduksjon i 1956.

Ny generasjon[rediger | rediger kilde]

I 1962 tok sønnen Hans Harry Wergeland over som daglig leder i sementstøperiet. Han investerte bl.a. i bygningene til fiskemessa i Bergen, som han reiv og solgte. Pengene ble bl.a. brukt til innkjøp av nye, moderne maskiner til bedriften. I 1971 kjøpte Hans og kona Sølvi ut Trygve Wergeland fra bedriften.

I 1978 fikk Trygve Wergeland oppleve at bedriften begynte med taksteinproduksjon, noe den har fortsatt med helt frem til i dag. Bedriften er nå flyttet fra Steine til Sløvåg, har vokst enormt i omfang og fått navnet Wergeland-Halsvik AS.

Trygve Wergeland døde i Gulen i 1979.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]