Halsvik Aggregates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Havneanlegget for Halsvik Aggregates til høyre i bildet.

Halsvik Aggregates AS er en bergverksbedrift i Sløvåg i Gulen kommune, ytterst i Sognefjorden. Den eies av Aggregate Industries, et datterselskap av Holciim Group. Bedriften i Gulen omfatter et steinbrudd i Sløvåg, hvor det brytes om lag 1,5 mrd år gammel gneis. Bedriften eksporterer steinmasser til en rekke land i Europa fra egen dypvannskai. Selskapet har også eierskap i et kvartsitt-dagbrudd i Kvalsund kommune i Finnmark. Bedriften ble etablert i 1994. I 2004 omsatte selskapet for over 100 millioner kroner. Daglig leder er Lars Hellandsjø.

Steinmassene er svart harde, har stor sliteresistens, og en spesifikk egenvekt på 2,7 gram per cm³. Etter knusing er granulatformen nærmest kubisk, noe som er en særegen egenskap ved Halsvik-gneisen.[1]

Pukk fra Halsvik brukes i asfalt og betong, og tjener som fundament under jernbanelinjer og veier. I 2005 skrev Halsvik Aggregates kontrakt for levering av steinmasser til petrokjemiske anlegg og gassrørledninger tilknyttet Ormen Lange-utbyggingen, og prosjekter på britisk sektor.[2] Steinmassene brukes som «seng» og overdekning for rørledninger.

Havneanlegget både i Gulen og i Kvalsund kan håndtere skip på inntil 60 000 tonns lastekapasitet, med en lasteevne på inntil 4 000 tonn per time. Ikke langt fra Halsvik Aggregates ligger vest Tank-anlegget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Our products Arkivert 9. april 2010 hos Wayback Machine. – Aggregates Industries.
  2. ^ Gneis frå Sløvåg til offshoreindustrien[død lenke] – Sogn og Fjordane fylkeskommune, 8. juni 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]