Hopp til innhold

Norges Miljøvernforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Miljøvernforbund
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer871351082
Stiftet1993
LandNorge
HovedkontorBergen
Grunnlegger(e)Kurt Oddekalv
Medlemmer1 500 (2011)[1]
Nettstednmf.no (no)

Norges Miljøvernforbund er en norsk miljøvernorganisasjon som ble stiftet i mai 1993. Organisasjonen har sitt hovedsete i Bergen og ble tidligere ledet av Kurt Oddekalv, som grunnla organisasjonen etter å ha blitt ekskludert fra Norges Naturvernforbund i 1993. NMF har aktive medlemmer og nærmiljøgrupper over hele landet og ansatte ved regionkontorer i Tromsø og Oslo. NMF jobber med alle typer miljøsaker fordelt på en rekke kampanjeområder.

Forbundet har 18 ansatte.[når?] Miljøvernforbundet har en egen ungdomsorganisasjon, kalt Miljøjegerne.[trenger referanse]

Siden 2015 har Miljøvernforbundet ikke mottatt statsstøtte, grunnet for få medlemmer. Forbundet mottar en del privat støtte, hovedsakelig fra oljeindustri-milliardæren Trond Mohn.[2]

Norges Miljøvernforbund vedtok i 1993 en grunnlov[3] som ligger til grunn for organisasjonens virksomhet. I denne er det lagt vekt på at det skal arbeides ikke-voldelig med fire saker: miljøsaker, ungdomssaker, vern av eldre bygninger og urbefolkning. Med miljøvern som hovedsaksfelt.

Grunnloven slår også fast at forbundets leder kan utpeke Green Warriors (grønne krigere) som skal vise seg verdige slagordet "A spearhead for the future". De har retten til å bruke slagordet og Ørnen som sitt symbol. Disse skal kun brukes i sammenheng med et felles totem. Totemet er forbundets høyeste symbol og medlemmene plikter lojalt å beskytte og verne om totemets elementer

Totemet består av fire deler, Solen, Ørnen, Treet og Padden. For eksempel fastslås det at "Solen er vår alles far, og i solen ligger energien, håpet for fremtiden og mystikken i Miljøvernforbundet."

Miljøsenteret Seletun er et miljøvennlig hotell, kurs og konferansesenter, og er også et visningssenter for mange ulike miljøteknikker. Hotellet har overnattingskapasitet for 30–50 personer.

Seletun er satt sammen av en rekke gamle og svært gamle bygninger, og tidligere bruksformål har vært kloster, behandlingsinstitusjon for rusmiddelavhengige, bolig og naturiststed.

Stedet er gjenoppbygd og restaurert av Miljøvernforbundets ansatte og støttespillere.

MS Miljødronningen

[rediger | rediger kilde]

Miljøvernforbundet eier skipet MS «Miljødronningen» gjennom selskapet Miljødronningen AS. Skipet er et miljøovervåkningsfartøy utrustet med blant annet sonar, ekkolodd og ROV (fjernstyrt undervannsfarkost). Skipet er en katamaran på 35 meter lengde og 10 meter bredde bygget i aluminium, og har gjennom sitt doble drivstoffsystem muligheten til å veksle mellom biodiesel og vanlig diesel. Skipet er bygget ved Fjellstrand verft i 2008 og er basert på skroget CAT35. MS «Miljødronningen» er klassifisert som HSC 2000 passasjerfartøy.

Skipet har i skipsregisteret kjenningsbokstavene LCBD, IMO nr er 9419345. Skipets hovedmaskineri er 2 stk. MAN motorer som hver leverer 809 kw. Skipets toppfart er 19 knop, mens marsjfart er 16 knop. Farten er et resultat av optimalisering av motorer, skrog og propeller, av miljøhensyn. All instrumentering kan vises på storskjermer i konferansesalen som rommer 50 passasjerer, noe som gjør skipet egnet for maritime kurs. Fartøyets lettbåt er en Springer 660 fra Maritime Partner. Lettbåten er drevet av en Volvo Penta D3-190 motor. Fartøyet har helikopterdekk som er sertifisert D-verdi 3 tonn. Skipet kan dermed ta ned helikoptre opp til og med størrelsen til ambulansehelikoptre (Eks. Eurocopter EC 135). Ombord finnes også et stort medienettverk på satellittlink, som gjør fartøyet egnet til mediehåndering og annen kommunikasjon ved eks. oljekatastrofer. Medieutstyret utgjør en komplett OB enhet (Outside Broadcast).

Miljøhuset Tromsø

[rediger | rediger kilde]

Norges Miljøvernforbund fikk i mai 2008 tilbud om å overta det lille kulturhus fra Tromsø kommune.

Det lille kulturhus måtte i 2003 vike plassen for nytt rådhus i Tromsø. Eier Tromsø kommune fikk den gang ikke lov til å rive det verneverdige bygget. Bygget ble den gang besluttet flyttet, og huset har siden hatt mange midlertidige adresser. Bygget sto våren 2008 på en tomt i tilknytning til Tromsø skipsverft i påvente av ny permanent tomt.

Skansegata 2 ble Det lille kulturhus sin nye permanente adresse. Tomten som er en del av det kulturhistoriske Tromsø, med en rekke fredede og verneverdige bygg, ligger på Skansen nord for Tromsøs bykjerne og like ved brufestet til Tromsøbrua.

1996 overtok NMF gjennom en husmannskontrakt de tidligere lokalene til Norske trelastindustri/mandalsgaten Høvleri I Oslo, et 2200 M2 stort trelastlager som var eiet av Oslo kommune. NMF ønsket å benytte lokalet til brukthandel. Forbundet brukte 18 måneder på å rydde ut og klargjøre bygget for Miljømarked/Bruktbygg Oslo, som åpnet september 1998. Bruktbutikken var en suksess. Bruktmarkedet sysselsatte 4 årsverk, og hadde en omsetning på opp mot 2 millioner på slutten. En husleiekonflikt rundet den tekniske standen til bygget med Oslo kommune gjorde en videreutvikling av konseptet vanskelig. NMF ønsket å kjøpe bygget for å istandsette det permanent. Istandsettingen var av kommunale papirer anslått til 15 millioner, noe Oslo kommune ikke ville bruke. Oslo kommune ville avhende bygget i forbindelsen med utbygging av det nye stiklestadkvartalet. En utbygging som skulle gi plass til mellom 800 og 1000 nye boliger med garasje i to plan under bakken, helt inntil trelastlageret som sto på treflåter. Det vernede trelastlageret var en torn i siden på kommunen og utbyggerne ville ikke overta det problematiske bygget. Utfordringen til kommunen og utbygger fikk en uventet løsning, da bygget brant ned til grunnen natt til 26. november 2003. Brannen var en brå slutt for et stor satsing i Oslo. Pr. i dag holder NMF Oslo til i frivillighetsbygget i Oslo.

Miljømarked

[rediger | rediger kilde]

Miljømarkedet er Miljøvernforbundets butikk for omsetning av brukte gjenstander og byggevarer. Miljømarkedet var først lokalisert i Sandviken i Bergen, men etter å ha blitt kastet ut av kommunen, er de nå å finne på Møhlenpris. Huset de holder til i har tidligere vært brukt som blant annet husmorskole. Beliggenheten er etter Puddefjordsbroens fødsel noe inneklemt, men broen fungerer ypperlig som tak for avd. bruktbygg. Markedet drives av frivillige med bistand fra ansatte i forbundet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://www.okokrim.no/de-stoerste-miljoevernorganisasjonene-i-norge.416139.no.html.
  2. ^ «Trond Mohn: 100 millioner til miljøkriger». Nettavisen (på norsk). Besøkt 3. april 2018. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. mars 2017. Besøkt 6. april 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]