Wag the Dog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wag the Dog
Generell informasjon
GenreDramakomedie, romanfilmatisering
Utgivelsesår1997
NasjonalitetUSA
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBarry Levinson[1][2][3][4][5] Rediger dette på Wikidata
ManusHilary Henkin, David Mamet Rediger dette på Wikidata
Basert på
Wag the Dog Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Barry Levinson, Robert De Niro
MusikkMark Knopfler Rediger dette på Wikidata
FotoRobert Richardson Rediger dette på Wikidata
KlippStu Linder Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeDustin Hoffman,[6] Robert De Niro,[6] Anne Heche,[6] Denis Leary,[3] Willie Nelson,[7] Andrea Martin,[7] Woody Harrelson,[7] Kirsten Dunst,[7] William H. Macy,[7] John Michael Higgins,[7] Suzie Plakson,[7] Jim Belushi, Craig T. Nelson,[7] Chris Ellis,[7] David Koechner,[7] Drena De Niro,[7] Geoffrey Blake,[7] George Gaynes,[7] Giselle Fernández, Harland Williams,[7] Jay Leno,[7] John Cho,[7] John Franklin,[8] Marguerite Moreau,[7] Merle Haggard,[7] Robert Richardson,[7] Harry Kalenberg[9] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapNew Line Cinema Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)New Line Cinema
Netflix
Premiere(r)25. desember 1997 (USA)[10]
20. mars 1998 (Sverige)[11]
26. mars 1998 (Tyskland)[12]
1997
UtmerkelserJuryens Sølvbjørn (1998)
Eksterne lenker

Wag the Dog er en amerikansk satirisk filmkomedie fra 1997 regissert av by Barry Levinson. Hovedrollene spilles av Dustin Hoffman og Robert De Niro. Filmen hadde premiere i Los Angeles den 17. desember 1997.

Handling[rediger | rediger kilde]

USAs president blir oppdaget når han gjør seksuelle tilnærmelser overfor en mindreårig jente inne på Det ovale kontor, mindre enn to uker før valget. Conrad Brean blir snart hentet inn av presidentens assistent Winifred Ames i håp om å ta publikums oppmerksomhet bort fra presidentens skandale. Winifred bestemmer seg for å konstruere en imaginær krig i Albania, i håp om at media kommer til å konsentrere seg om denne konflikten. Brean kontakter Hollywood-produsent Stanley Motss for å skape denne krigen, komplett med en temasang og falske film-opptak av en foreldreløs som visstnok flykter fra krigen i forsøk på å vekke sympati.

Planene deres er tilsynelatende vellykket, og presidenten øker på meningsmålingene før valget. Men når CIA får høre om konflikten i Albania, sender de agent Young for å konfrontere Conrad Brean om jukset. Brean overbeviser Young om at bedraget er mot hans og CIAs interesser. Men når CIA – i samarbeid med presidentens konkurrent i valget – rapporterer at krigen allerede er over, begynner media igjen å fokusere på presidentens seksuelle skandale. Stanley Motss forsøker deretter å rette oppmerksomheten tilbake mot den påståtte kampen i Albania.

Brean og Motss ber Pentagon om å gi en soldat fra spesialstyrkene et lignende navn (en sersjant ved navn "Schumann") og de konstruerer en fortelling om en amerikansk krigsfange. Men personen de planlegger å late som er Schumann, er i virkeligheten er en sinnssyk kriminell. På vei tilbake styrter flyet deres på vei til Andrews Air Force Base. Teamet overlever og blir reddet av en bonde, som befinner seg ulovlig i USA men som ønsker seg amerikansk statsborgerskap. Schumann blir imidlertid drept når han forsøker å voldta datteren til en bensinstasjoneier.

Motss griper muligheten og arrangerer en militær begravelse for Schumann, og påstår at den falske soldaten døde av sår han fikk da han ble reddet i Albania. Mens han ser på et politisk talkshow, blir Motss frustrert over at media ikke krediterer Motes med presidentens oppgang på meningsmålingene. Motss ønsker derfor å fortelle sannheten, og en motvillig Brean beordrer at Motes burde myrdes. En nyhetssending rapporterer at Motss har dødd av et hjerteinfarkt, den sittende presidenten blir gjenvalgt, og en albansk terror-organisasjon tar snart på seg ansvaret for en nylig bombing – noe som tyder på at den falske krigen kommer til å føre til en ekte krig.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://movieweb.com/movie/wag-the-dog/; besøksdato: 19. mai 2016.
 2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0120885/; besøksdato: 19. mai 2016.
 3. ^ a b http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=17370.html; besøksdato: 19. mai 2016.
 4. ^ http://stopklatka.pl/film/fakty-i-akty; besøksdato: 19. mai 2016.
 5. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film194582.html; besøksdato: 19. mai 2016.
 6. ^ a b c http://www.metacritic.com/movie/wag-the-dog; besøksdato: 19. mai 2016.
 7. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s http://www.imdb.com/title/tt0120885/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm; besøksdato: 19. mai 2016.
 8. ^ http://www.imdb.com/title/tt0120885/fullcredits?ref_=tt_ov_st_sm; besøksdato: 22. september 2022.
 9. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 10. ^ Box Office Mojo, Box Office Mojo film ID wagthedog[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]