Vortebiter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vortebiter, Decticus verrucivorus, er et insekt i familien løvgresshopper. Den er 25-45 mm lang (eggleggingsrøret hos hunnen ikke medregnet); hunnen blir størst. Arten skilles fra grønn løvgresshoppe ved at den aldri er rent grønn. Den er oftest grønn med små, mørke flekker, men mørke individer kan forekomme. Antennene og vingene er noe kortere enn hos grønn løvgresshoppe. Som hos denne gir fargen ypperlig kamuflasje, og til tross for størrelsen er den derfor vanskelig å få øye på. Mer enn grønn løvgresshoppe foretrekker vortebiteren som regel å bruke de kraftige bakbena til å hoppe fremfor å fly.

I Norge er vortebiteren kjent bare fra lavlandet på Østlandet, Agder og i Rogaland. Den er nylig funnet i Rollag. De nordligste eller høyestliggende funnstedene i Norge for øvrig er Kviteseid (1941), Nord-Fron (1853) og Elverum (1874). For øvrig er arten i tilbakegang både i Norge og i resten av utbredelseområdet, som omfatter mye av Europa og Asia. [1]

Levevis[rediger | rediger kilde]

Vortebiteren er mest aktiv om dagen. Som de fleste løvgresshopper hører vi vortebiteren oftere enn vi ser den. Den synger praktisk talt bare i solskinn. Den foretrekker kort vegetasjon, helst på eller nær dyrket mark. Hvis den føler seg truet, slutter den å synge og slipper seg eller hopper ned på bakken. Sangen er annerledes enn hos grønn løvgresshoppe, og ikke fullt så sterk. Den består av korte støt – først ett og ett, men etter hvert flyter de mer og mer sammen. Vortebiteren er ukresen i matveien og lever både av plantekost og ulike smådyr, ikke minst markgresshopper. De kan bite kraftig. Dette er kanskje opphav til overtroen om at de kan brukes til å fjerne vorter, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. det latinske artsnavnet.

Vortebiteren overvintrer som egg. Disse klekkes vanligvis i mai. Etter 6-7 nymfestadier begynner de voksne vortebiterne å vise seg – vanligvis i juli, men i sørlige lavlandsstrøk sist i juni i varme forsomre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.nhm.uio.no/fagene/zoologi/insekter/norort/orthoptera/vortebiter.html