Vinterferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vinterferie er en skoleferie som avholdes til forskjellig tidspunkt avhengig av land og landsdel. Innen hvert land spres vanligvis vinterferien over flere uker for å spre trafikken. I Norge er vinterferien uke 8 - 9 - 10.

Norge[rediger | rediger kilde]

Vinterferien i Norge avholdes i uke 8, 9 og 10 avhengig av fylke. Det er statsforvalteren i hvert fylke som avgjør når det skal være vinterferie.[trenger referanse] Ferien er normalt på en uke.

I 2016 er vinterferien en uke i perioden 15. februar–4. mars, bortsett fra at Hordaland har slått den samme med påskeferien og dermed forskjøvet den til 29. mars–1. april. I Finnmark varierer den fra kommune til kommune.[1] Den er fordelt slik: Se link her[2]

I Norge ble vinterferien i skolene innført etter 2. verdenskrig[3], men forskjellige former for vinterferie fantes lenge før. I en annonse i Aftenposten 31. mars 1912 skrev Ebbesen & Jensen: «Da vi har Specialforretning og i en Årrække har git vort Personale 10 Dages Vinterferie, holder vi vor Forretning Aaben Paaskelørdag.» 24. januar 1913 skrev Aftenposten at Kristiania Krets af Nationalforeningen mot Tuberkulose åpnet vinterferiekoloni for svakelige barn fra tuberkuløse hjem.

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark er vinterferien en ukelang skoleferie, som typisk ligger i uke 7 eller 8. Kommuner omkring København holder typisk vinterferie i uke 7. Enkelte kommuner legger vinterferien i uke 6 eller 9 eller lar feriens plassering avhenge av påsken, slik at det ikke blir for kort tid mellom feriene.

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige holdes sportlov («sportsferie»), som varer en uke og ligger mellom uke 7 og uke 12, men normalt innenfor en treukersperiode og slik at sportlov og påskeferie (som i Sverige ligger i uken før eller etter påske) ikke kommer for tett på hverandre.

Sportlov har sin opprinnelse i den såkalte kokslovkoksferie»), som ble innført i 1940, hvor der var rasjonering i Sverige, så man kunne spare på oppvarmningen av skolene. Formålet med sportlovet ble snart omformulert til fremme av vintersport gjennom sportsutøvelse i hjemmeområdet eller i fjellet. I dag har mange kommuner ferieaktiviteter, som ikke nødvendigvis har mye med vintersport å gjøre, f.eks. innebandy.

I forskjellige deler av Sverige ligger sportlov forskjellig:

Uke 7: Göteborg, Kungsbacka, Västra Götaland, Jönköpings län, Ydre

Uke 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län (unnt. Gnesta), Östergötlands län (unnt. Ydre), Örebro län, Hallands län, Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län

Uke 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, sydlige Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby

Uke 10: Västerbotten, Norrbotten, nordlige Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Uke 11: Jokkmokk

Nederland[rediger | rediger kilde]

I Nederland ble vinterferien (carnavalvakantie, voorjaarsvakantie eller krokusvakantie («karnevals-», «vår-», hhv. «krokusferie») innført på 1970-tallet. Den ligger i midten eller slutten av februar og landet deles i to: den sydlige del har ferie i uken før eller etter resten av landet.

Belgia[rediger | rediger kilde]

I Belgia holder man vinterferie i uken rundt askeonsdag, slik at vinterferien begynner seks uker før palmesøndag.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

I Tyskland er det kun noen av delstatene, som har vinterferie – som regel i en uke.

Sveits[rediger | rediger kilde]

I Sveits varer sportsferien en til to uker og ligger alt etter kanton mellom slutten av januar og begynnelsen av mars.

Østerrike[rediger | rediger kilde]

I Østerrike ligger vinterferien i februar og varer en uke. Ferien ligger midt i skoleåret og kalles derfor Semesterferien. Feriens plassering varierer mellom forbundslandene.

Referanser[rediger | rediger kilde]