Vinterferie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vinterferie er en skoleferie som avholdes til forskjellig tidspunkt avhengig av land og landsdel.

Norge[rediger | rediger kilde]

Vinterferien i Norge avholdes i uke 7, 8 og 9 avhengig av fylke. Det er fylkesmannen i hvert fylke som avgjør når det skal være vinterferie.

I 2010 er vinterferien 22. februar – 28. februar i alle fylker bortsett fra Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland, Oppland og Troms, der den er 1. mars – 7. mars, og i Finnmark der den varierer fra kommune til kommune.[1]

I 2011 er vinterferien fordelt slik: Se link her[2]

Danmark[rediger | rediger kilde]

I Danmark er vinterferien en ukelang skoleferie, som typisk ligger i uke 7 eller 8. Kommuner omkring København holder typisk vinterferie i uke 7. Enkelte kommuner legger vinterferien i uke 6 eller 9 eller lar feriens plassering avhenge av påsken, slik at det ikke blir for kort tid mellom feriene.

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige holdes sportlov («sportsferie»), som varer en uke og ligger mellom uke 7 og uke 12, men normalt innenfor en treukersperiode og slik at sportlov og påskeferie (som i Sverige ligger i uken før eller etter påske) ikke kommer for tett på hverandre.

Sportlov har sin opprinnelse i den såkalte kokslovkoksferie»), som ble innført i 1940, hvor der var rasjonering i Sverige, så man kunne spare på oppvarmningen av skolene. Formålet med sportlovet ble snart omformulert til fremme av vintersport gjennom sportsutøvelse i hjemmeområdet eller i fjellet. I dag har mange kommuner ferieaktiviteter, som ikke nødvendigvis har mye med vintersport å gjøre, f.eks. innebandy.

I forskjellige deler av Sverige ligger sportlov forskjellig:

Uke 7: Göteborg, Kungsbacka, Västra Götaland, Jönköpings län, Ydre

Uke 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län (unnt. Gnesta), Östergötlands län (unnt. Ydre), Örebro län, Hallands län, Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län

Uke 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, sydlige Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby

Uke 10: Västerbotten, Norrbotten, nordlige Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre

Uke 11: Jokkmokk

Nederland[rediger | rediger kilde]

I Nederland ble vinterferien (carnavalvakantie, voorjaarsvakantie eller krokusvakantie ("karnevals-", "vår-", hhv. "krokusferie") innført på 1970-tallet. Den ligger i midten eller slutten av februar og landet deles i to: den sydlige del har ferie i uken før eller etter resten av landet.

Belgia[rediger | rediger kilde]

I Belgia avhenger vinterferiens plassering av påsken, slik at vinterferien begynner seks uker før palmesøndag.

Tyskland[rediger | rediger kilde]

I Tyskland er det kun noen av delstatene, som har vinterferie – som regel i en uke.

Sveits[rediger | rediger kilde]

I Sveits varer sportsferien en til to uker og ligger alt etter kanton mellom slutten av januar og begynnelsen av mars.

Østerrike[rediger | rediger kilde]

I Østerrike ligger vinterferien i februar og varer en uke. Ferien ligger midt i skoleåret og kalles derfor Semesterferien. Feriens plassering varierer mellom forbundslandene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ dinside.no: Skoleåret 2009/2010
  2. ^ KS: [1]