Vincenzo Vannutelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Vincenzo Vannutelli
Vincenzo Vannutelli.jpg
Født5. desember 1836
Palestrina
Død9. juli 1930 (93 år)
Roma
Gravlagt Campo Verano
Søsken Serafino Vannutelli
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Diplomat, katolsk prest
Nasjonalitet Kongedømmet Italia
Livssyn Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Den hvite ørns orden

Vincenzo Vannutelli (født 5. desember 1836 i Palestrina i Kirkestaten, død 9. juli 1930 i Roma) var en av Den katolske kirkes kardinaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vannutelli ble utdannet ved Det pavelige universitet Gregoriana og Det pavelige athenaeum Sant'Apollinare i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1860.

Etter å ha hatt flere stillinger i diplomatiet og i Den romerske kurie ble han i 1880 titularerkebiskop av Sardes og apostolisk vikar for Det latinske patriarkatet i Konstantinopel. Han ble utnevnt til internuntius til Brasil i 1882, men tok aldri opp denne stillingen. Da han ble utnevnt var han i Russland som pavens representant ved kroningen av Alexander III av Russland, og da han kom tilbake til Roma i 1883 ble han i stedet sendt som nuntius til Portugal.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Han ble kreert til kardinal, reservert in pectore, av pave Leo XIII ved konsistoriet i desember 1889. Hans navn ble offentliggjort ved konsistoriet juni 1890. Årsaken til at utnevnelsen først ble holdt hemmelig er at man trengte å gjøre klar en dispensasjon, ettersom den apostoliske konstitusjonen Postquam verus, utgitt av Sixtus V i 1586, forbød utnevnelsen av en som allerede hadde en bror i kardinalkollegiet.[trenger referanse] Hans to år eldre bror, Serafino Vannutelli, ble kardinal to år før ham. Regelen var innført for å få slutt på nepotisme, og da dette ikke var noe problem i forbindelse med utnevnelsen var det uproblematisk for paven å dispensere fra regelen.[trenger referanse] I 1900 ble han forfremmet til kardinalbiskop av Palestrina.

Han hadde en rekke verv i kurien, blant annet som prefekt for Kongregasjonen for konsilet 1902–1908, prefekt for Den apostoliske signatur 1908–1914 og dekanus for kardinalkollegiet 1915–1930. Sistnevnte embete tok han over etter sin bror.

Vannutelli deltok på konklavet i 1903, konklavet i 1914 og konklavet i 1922; sistnevnte ledet han i egenskap av å være dekanus.

Han døde i Roma 9. juli 1930, og ble gravlagt på Campo Verano.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Angelo Di Pietro  
Prefekt for kongregasjonen for konsilet
Etterfølger:
 Casimiro Gennari 
Forgjenger:
 Første prefekt 
Prefekt for Den apostoliske signatur
Etterfølger:
 Michele Lega 
Forgjenger:
 Serafino Vannutelli 
Dekanus for kardinalskollegiet
Etterfølger:
 Gennaro Granito Pignatelli di Belmonte