Hopp til innhold

Alessandro Franchi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alessandro Franchi
Født25. juni 1819[1]Rediger på Wikidata
Roma[1]
Død31. juli 1878[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Roma[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1842–), diakon (1841–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedLa Sapienza
NasjonalitetKongedømmet Italia (18611878)
GravlagtCampo Verano

Alessandro Franchi (1819–1878) var en av den katolske kirkes kardinaler, og var tilknyttet Den romerske kurie og det pavelige diplomati.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Hans far var notar. Han studerte ved Collegio Romano, der han ble doktor i teologi i 1841, fulgt av den doktorgrad in utroque iure fra Sapienza-universitetet.

In 1842 ble han presteviet, og ivaretatt av kardinal Luigi Lambruschini, som var Den Hellige Stols Statssekretær.

I 1848 vle han under den første italienske frigjøringskrig valgt til å ta del i en sensitiv diplomatisk sendeferd til keiser Ferdinand I; dette var et mislykket forsøk på å overbevise keiseren om å gi slipp på Habsburg-holdte territorier i Italia. Fem år etter var han en kort tid chargé d'affaires i Madrid.

Kuriebiskop

[rediger | rediger kilde]

I 1856 ble han titularbiskop av Thessalonica. Senere samme år ble han bispeviet av pave Pius IX. Medkonsekrerende var kurieerkebiskop Alessandro Macioti og kuriebiskop Giuseppe Palermo O.E.S.A.

Nuntius til storhertugdømmet Toscana

[rediger | rediger kilde]

Han ble også utnevnt til apostolisk nuntius til Firenze, som da var hovedstad i Storhertugdømmet Toscana. I denne egenskap fikk han imot grev Camillo Cavour foreningsfremstøt.

Etter forvisningen av storhertug Ferdinand IV, ble storhertugdømmet del av kongedømmet Sardinia, og da vendte Franchi tilbake til Roma der han ble utnevnt til sekretær for kirkelige anliggender.

Nuntius til Spania

[rediger | rediger kilde]

Han var så nuntius i Spania 18681869, en post han måtte forlate på grunn av La Gloriosa-revolusjonen.

Etter det ble han involvert i forberedelsene av Vatikankosilet. Da proklamasjonen av pavens ufeilbarlighet under konsilet førte til et skisma i den armenske katolske kirke, ble han sendt til Istanbul for å overbevise sultan Abdülaziz at Vatikanets posisjon var korrekt og for å sikre at også at den avsatte infallibilistiske patriark Andon Bedros IX Hassunian ville bli anerkjent. Takket være assistanse fra Mehmed Emin Âli Pasha, som var storvisiren, klarte han dette, men storvisirens død forhindret at enigheten ble formelt proklamert.

Han ble kreert til kardinal i 1873 av pave Pius IX, med Santa Maria in Trastevere som tittelkirke.

Han var prefekt for Kongregasjonen for troens utbredelse 18741878, og Statssekretær fra mars 1878 til sin død. Ved konklaven 1878, holdt etter pave Pius IX, støttet han kardinal Pecci, som ble valgt til pave og som navnet Leo XIII. Franchi ble så utnevnt til Statssekretær, og fulgte der en moderat kurs.

Han hadde allerede foretatt noen diplomatiske overtyrer til Bayern og Preussen da ha døde brått, av malaria. Skjønt det var noen som mente at han var blitt forgiftet.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d Dizionario Biografico degli Italiani, Dizionario biografico degli italiani alessandro-franchi, besøkt 31. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org fraa, lest 20. november 2020

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]