Nepotisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nepotisme (fra italiensk eller fransk via latin nepos, «barnebarn», «nevø»)[1][2] betegner favorisering av slektninger, ektefelle eller venner, og det å sette kjennskap foran kompetanse i forbindelse med utnevnelser. Begrepet kom i forbindelse med middelalderens paver, som ofte utnevnte sine nevøer til viktige verv i den katolske kirke. Praksisen anses i moderne tid som en form for korrupsjon.

Et eksempel på hvordan nepotismen fungerte er Callistus IIIs utnevnelse av to av sine nevøer til kardinaler. Den ene av dem ble senere pave Alexander VI.

Praksisen endte i 1692 da Innocent XII la ned forbud mot at paver kan utnevne mer enn én slektning til høye embeter og spesielt til kardinalsverdigheten. Man beholdt muligheten for å utnevne én, ettersom et totalforbud kunne forhindre utnevnelsen av kompetente personer.

Nepotisme i moderne tid[rediger | rediger kilde]

I USA har det flere ganger kommet anklager om nepotisme mot kjente politikere, spesielt mot familiene Kennedy og Bush. Også i andre land forekommer lignende anklager.

Anklager om nepotisme finnes også i Norge. Spesielt gjelder dette hvor det anklages for at politiske tillitsverv går i arv. Best kjent er familiene Stoltenberg og Harlem (Brundtland). Thorvald Stoltenberg var som utenriksminister (1987-89, 1990-93) en sentral politiker i Arbeiderpartiet, og ble etterfulgt av sin egen sønn Jens Stoltenberg, nærings- og energiminister (1993-96), finansminister (1996-97) og statsminister (2000-2001, 2005-2013); Gudmund Harlem var både sosialminister (1955-61) og forsvarsminister (1961-65) og ble fulgt av sin datter Gro Harlem Brundtland, miljøvernminister (1974-79) og statsminister (1981, 1986-89, 1990-96). Selv om det finnes anklager om nepotisme i det politiske Norge, har verken Gro Harlem Brundtland eller Jens Stoltenberg blitt utpekt av sine foreldre til verv i regjering eller som regjeringssjef. Begrepet er derfor ikke passende.

Et utenlandsk eksempel på nepotisme er styret til Ngô Đình Diệm som var Sør-Vietnams første president i årene 1955-1963.

Det er fra flere hold gitt anklager om at Kina bedriver en aktiv nepotisme, men så langt er det ikke ført bevis for at slik virksomhet er utbredt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «nepotisme», Bokmålsordboka
  2. ^ «nepotism (n.)», Online Etymology Dictionary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]