Nepotisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nepotisme[a] betegner favorisering av slektninger, ektefelle eller venner, og det å sette kjennskap foran kompetanse i forbindelse med utnevnelser. Begrepet kom i forbindelse med middelalderens paver, som ofte utnevnte sine nevøer til viktige verv i den katolske kirke. Praksisen anses i moderne tid som en form for korrupsjon.

Et eksempel på hvordan nepotismen fungerte er Callistus IIIs utnevnelse av to av sine nevøer til kardinaler. Den ene av dem ble senere pave Alexander VI.

Praksisen endte i 1692 da Innocent XII la ned forbud mot at paver kan utnevne mer enn én slektning til høye embeter og spesielt til kardinalsverdigheten. Man beholdt muligheten for å utnevne én, ettersom et totalforbud kunne forhindre utnevnelsen av kompetente personer.

I nyere tid har blant annet president i USA, Donald Trump, blitt anklaget for nepotisme da han ansatte sin svigerdatter Lara Trump for å jobbe med media.[3] Han hadde da allerede ansatt sin egen datter Ivanka Trump som assistent og sin svigersønn, Jared Kushner som seniorrådgiver.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ fra italiensk eller fransk via latin nepos, «barnebarn», «nevø»[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «nepotisme» Arkivert 23. august 2019 hos Wayback Machine., Bokmålsordboka
  2. ^ «nepotism (n.)», Online Etymology Dictionary
  3. ^ «Nå sender presidenten svigerdatteren i nyhetskrigen. Dette er Lara Trump». Dagbladet.no (norsk). 25. oktober 2017. Besøkt 26. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]